Azad Universiteit verbiedt het dragen van comfortabele kleding in de meisjesafdelingen

Het bestuur van de Azad Universiteit heeft het studentes die wonen op slaapzalen verboden om comfortabele kleding te dragen. Volgens het bestuur van de Azad Universiteit is het zó,

dat, als een persoon niet voldoet aan de eisen van deze instructie, het “Individuele Versieringscomité” haar kan verhinderen om de universiteit binnen te gaan.

Het Individuele Versieringscomité is een van de nieuwe organisaties die worden opgezet om hardhandig op te treden tegen meisjesstudenten en om de sluierplicht op te leggen aan vrouwelijke studenten aan de Azad Universiteit.

Volgens de instructies van de Universiteit moet de bedekking van studentes bestaan uit chador met gepaste mantels, broek, shawls en sokken in gedekte tinten of lange mouwen en mantels die onder de knie vallen, met conventionele broek en kousen.

Ook het haar en het lichaam van de vrouw moeten bedekt zijn volgens de religieuze hijab.

Makeup is voor vrouwen ook verboden.

De nieuwe verboden op de Azad Universiteit zijn aangekondigd voor diverse afdelingen van de universiteit vanaf 29 september onder de titel: “Goedgekeurde en afgekeurde voorbeelden van bedekking en verschijning op de Azad Universiteit.”

De instructies verbieden ook korte mouwen voor mannen en de chador en mantels zijn verplicht voor vrouwen. (Fars, nieuwsagentschap van de staat – 3 november 2018)

De onderzoekscentra van het parlement van moellahs (Majlis) hebben in juli 2018 report in July 2018 een rapport gepubliceerd: bijna 70% van de Iraanse vrouwen ofwel niet geloven in de Sharia sluier (Chador) ofwel behoren tot de groep van “onfatsoenlijk gesluierden” die protesteren tegen de verplichte sluier in Iran.

Het rapport bevestigt dat Iraanse vrouwen de sluier slechts beschouwen als opgelegd met dwang en strenge beperkingen. Het rapport zegt, dat er eigenlijk een afkeer is van de Chador in delen van de samenleving, waardoor vrouwen de ‘Customary Veil’ verkiezen boven de Chador.

Chador is een gewoonlijk zwarte hoofddoek van top tot teen, die het hele lichaam bedekt behalve het gezicht.

De term  ‘Customary Veil’ zoals in dit rapport gebruikt, verwijst naar de hoofddoek of shawl die Iraanse vrouwen gebruiken om hun haar te bedekken enkel en alleen maar om zich te voegen naar de dwingende kledingcode van het regime en niet vanuit hun eigen religieuze overtuigingen. Het regime heeft de terminologie “onfatsoenlijk gesluierd, “Bad-Hijab” in Farsi, uitgevonden om te verwijzen naar deze groep vrouwen.