Bij protesten tegen de executie van drie politieke gevangenen werden 100 personen gearresteerd in Teheran

Bij protesten tegen de executie van drie politieke gevangenen werden 100 personen gearresteerd in Teheran

Tijdens de nachtelijke protesten tegen de executie van drie politieke gevangenen in Isfahan zijn in Teheran ongeveer 100 personen gearresteerd en overgebracht naar de gevangenissen van Evin, Qarchak en Groot-Teheran.

Op vrijdagavond 19 mei 2023, tijdens de protesten tegen de executie van drie politieke gevangenen, Majid Kazemi, Saleh Mir-Hashemi en Saeed Yaghoubi, zijn ongeveer 60 mannen en 40 vrouwen gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis van Teheran, de Evin-gevangenis en de beruchte Qarchak-gevangenis voor vrouwen. De arrestanten werden zwaar mishandeld en tijdens hun arrestatie over de grond gesleept.

Ongeveer 60 mannen zijn overgebracht naar de grote gevangenis van Teheran en de Evin-gevangenis, en minstens 40 vrouwelijke demonstranten zijn overgebracht naar de Qarchak-gevangenis.

Drie van de vastgehouden vrouwen, Ghazal Kompani, Maryam Mirzaii en Nasrin Safavi, zitten momenteel gevangen in de vrouwenafdeling van de Evin-gevangenis.

Ghazal Kompani, 22 jaar, werd gearresteerd in de Sattarkhan-straat in Teheran. Maryam Mirzaii, 68 jaar, de grootmoeder van Ghazal, werd eveneens aangehouden nadat zij geprotesteerd had en geprobeerd had de arrestatie van haar kleindochter te verhinderen. Beide vrouwen werden tijdens de arrestatie geslagen en liepen kneuzingen op aan hun hoofd en gezicht.

Nasrin Safavi, 45 jaar, is de derde arrestante die naar de Evin-gevangenis is overgebracht.

Twee andere gedetineerden zijn Javad Khezri Javadi, 80 jaar, en zijn dochter, Natasha Khezri Javadi. Vader en dochter werden gearresteerd toen zij een jonge vrouw wilden helpen die in de Sattarkhan-straat werd mishandeld.

Khezri zit gevangen in de gevangenis van Teheran, terwijl zijn dochter Natasha in de Qarchak-gevangenis zit.

Ook in Isfahan, Mashhad en andere steden werd geprotesteerd tegen de executie van de drie politieke gevangenen in de Dastgerd-gevangenis van Isfahan.