Demonstraties en schermutselingen in Teheran en verschillende steden op de twaalfde dag van de opstand

  09 januari 2018 

Iran Opstand 

Maandag, 8 januari, gingen de protesten van de moedige en mondige jeugd in verschillende delen van het land reeds de twaalfde dag van de opstand in.

Protestbijeenkomsten van gearresteerde families, waaronder studenten en gearresteerde Gonabadi-derwisjen, vóór de Evin-gevangenis in Teheran gingen maandag, 8 januari, gewoon door. Die avond gingen de families op de grond zitten om het verkeer van en naar de gevangenis te blokkeren. Na een tijdje schoten repressieve strijdkrachten in de lucht en wierpen traangas om de demonstranten uiteen te drijven.

Om 19u. kwamen honderden mensen samen en demonstreerden in Shelang Abad, Ahvaz.

Diezelfde avond scandeerden op de oeverpromenade in Ahvaz en in het aangrenzende park een groep jongeren slogans als Dood aan Khamenei, dood aan de dictator. In Hassirabad kwamen de mensen in botsing met de agenten van het regime en verdedigden zichzelf tegen hun aanvallen.

Maandagavond trok een grote menigte uit Babol de straten op om bij zonsondergang in de Bagh Ferdows te protesteren.

Ook de bevolking in Mahshahr demonstreerde ’s avonds. Een bus en een regeringsgebouw werden in brand gestoken, als verdediging tegen de aanvallen van de repressieve troepen.

Het basiskamp van de Basij in Mobarakeh (Isfahan) werd door jongeren aangevallen.

In Mashhad werd het volksprotest vóór het centrale belastingkantoor door huurlingen aangevallen. Meerdere bussen met huurlingen kwamen de troepen te hulp.

Maandag sloten goudsmeden in Teheran, Orumieh, Tabriz en Yazd hun winkel uit protest tegen de belastingwoeker van het regime. Agenten in burger dreigden de winkeliers dat zij de winkels zouden openbreken als ze die niet zelf zouden openmaken, en dat ze hen hun licentie zouden afpakken.

In Islamshahr (provincie Teheran) protesteerden arbeiders van de Persian Gulf International Shipping Company al voor de tweede dag tegen het uitblijven van de uitbetaling van hun loon. Ze scandeerden: “de natie is aan de bedelstaf, de mullah handelt alsof hij God  is” en “vandaag is een dag van rouw, het leven van de arbeider werd hem ontnomen”.

Zondag, 7 januari, werden in Valiasr Square, Teheran, de slogans "Dood aan Khamenei" en “dood aan de dictator” gescandeerd.

In Gilan-e-Gharb scandeerden demonstranten: wees niet bang, wees niet bang, wees niet bang, we zijn allemaal bij elkaar, en zochten de confrontatie met de revolutionaire garde die hen aanviel.

In Roodbar scandeerden mensen de slogans "Dood aan Khamenei" en “dood aan de dictator”.

In sommige streken van Kermanshah, meer in het bijzonder in Shahnaz Square, schreeuwden betogers hun haat tegen het klerikale regime uit met de slogan "Dood aan de dictator".