Dinsdagse Hongerstaking in de Vrouwenafdeling van Evin

20 februari 2024
Een groep vrouwelijke politieke gevangenen die vastzitten in de vrouwenafdeling van de Evin-gevangenis, is vandaag, dinsdag 20 februari 2024, lid geworden van de hongerstaking van de gevangenen.
Hun doel was om het toenemende aantal executies in Iran aan de kaak te stellen. De hongerstakingen tegen de doodstraf, bedoeld om de oplegging van de doodstraf te veroordelen, werden voor het eerst gelanceerd op dinsdag 30 januari 2024 door terdoodveroordeelde gevangenen in de Qezel Hesar-gevangenis in Karaj, na de executies van de vastgehouden demonstranten Mohammad Qobadlou en Farhad Salimi.
Hongerstakingen tegen de doodstraf
Dit was de vierde ronde van hongerstakingen tegen de doodstraf die werden geïnitieerd door politieke gevangenen in verschillende gevangenissen, waaronder Evin, Qezel Hesar, Mashhad, Karaj, Khorramabad en Saqqez. De campagne veroordeelt krachtig de executies en eist onmiddellijke stopzetting van dergelijke acties.
Op dinsdag 30 januari maakten meerdere terdoodveroordeelde gevangenen in Qezel Hesar een aankondiging: "Om onze stemmen te versterken, zullen we elke dinsdag een hongerstaking beginnen. We hebben voor dinsdag gekozen omdat deze dag vaak de laatste momenten markeert voor onze medegevangenen, die meestal enkele dagen daarvoor naar eenzame opsluiting worden overgeplaatst."
Het voortdurende verzet van politieke gevangenen tegen het moordmachine van het geestelijk regime blijft bestaan te midden van een zorgwekkende escalatie in het opleggen van doodvonnissen.