Duizenden mensen leven een jaar na de aardbeving in Iran nog steeds in tentenkampen


18 december 2018.  

Ruim een jaar na de verwoestende aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter in Kermanshah, Iran, die 600 mensen het leven kostte, waarbij 10.000 mensen gewond raakten en die 70.000 daklozen achterliet, leeft de overgrote meerderheid van de daklozen nog steeds in tenten, ondanks de inval van strenge winterse weersomstandigheden. 

Volgens berichten in de Iraanse media van november 2017 zijn er meer dan 103 appartementen beschadigd - de kosten van de schade werden geschat op 11 keer de jaarlijkse begroting van de provincie. De reden voor de omvang van de schade is dat veel van de door het regime gebouwde huizen voor de armere mensen zijn gebouwd met minderwaardige materialen, zodat de aannemers zoveel winst konden maken als zij wilden.

Maar nu blijkt dat het regime zijn les niet geleerd heeft, want de arme mensen van Kermanshah hebben nog steeds geen adequate huizen, zijn gedwongen om in tenten te leven, die elke keer als het regent of sneeuwt, vollopen met water en die zich moeten behelpen met kleine elektrische kachels, die amper warmte geven.

Het door de staat geleide persbureau IRNA schreef op 27 november dat veel mensen nog steeds geen onderdak hebben, hoewel de straten van de stad vol regen en modder zitten die "de tenten van de slachtoffers van de aardbeving zijn binnengedrongen", en dat de bewoners de situatie proberen te verhelpen door "plastic afdekplaten te gebruiken en kanaaltjes te graven".

 Dit is iets dat de fysieke en mentale gezondheid van de overlevenden aantast, gaande van een verhoogd risico op ziektes tot het veroorzaken van depressies.

Een overlevende vertelde aan de staatskrant Arman: "Ze zouden huizen voor ons bouwen, maar nu zou onderdak alleen al genoeg zijn".

Natuurlijk zingt het regime een ander liedje. In oktober beweerde de Iraanse president Hassan Rouhani dat "bijna iedereen" teruggekeerd is naar huizen die herbouwd dan wel gerepareerd zijn.

Dit lijkt op een poging om de internationale gemeenschap af te leiden van de crisis, want het is op zich een reden te meer waarom de mullahs uit hun macht moeten gezet worden. Het is ook vermeldenswaard dat Salamat News, een door de staat beheerde website, het Iraanse regime ervan beschuldigde dat het de aantallen doden bij de aardbeving van 2017 ernstig onderschatte.

Erger nog: een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter werd dit jaar november geregistreerd, waardoor nog meer mensen - met name daklozen - gewond raakten en nog eens 600 woonplaatsen verwoest  werden en 3.500 beschadigd. Het veroorzaakte nog eens voor 15 miljoen dollar aan schade (gebaseerd op een omrekeningskoers van 150.000 rial voor een Amerikaanse dollar).