Geen familiebezoek voor Sakineh Parvaneh in Vakilabad-gevangenis

Geen familiebezoek voor Sakineh Parvaneh in Vakilabad-gevangenis

Sakineh Parvaneh kan geen familiebezoek ontvangen in de gevangenis van Vakilabad, omdat zij ver van haar woonplaats is ondergebracht. In het onderstaande verslag wordt de situatie van de politieke gevangene Sakineh Parvaneh in de centrale gevangenis van Mashhad uiteengezet.

Politiek gevangene Sakineh Parvaneh werd in december 2020 overgebracht naar de vrouwenafdeling van de Vakilabad-gevangenis in Mashhad. Het is haar verboden haar familie te bellen gedurende acht maanden.

Ondervragers van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) brachten haar bijna maandelijks naar het hoofdkantoor van het gevangeniswezen om te worden ondervraagd, aangezien het hoofd van de gevangenis zelf afwezig was. De ondervragers wilden van Sakineh een afgedwongen bekentenis verkrijgen.

Maar iedere keer weigerde mevrouw Parvaneh een afgedwongen bekentenis af te leggen. Bijgevolg werd haar verlof of voorwaardelijke vrijlating ontzegd.

De agenten van de inlichtingendienst IRGC hadden Sakineh Parvaneh onder druk gezet om haar onder dwang een valse bekentenis te laten afleggen. Zij hadden haar geslagen, zodanig dat de tekenen van marteling op haar gezicht, tenen en teennagels duidelijk te zien waren.

Een bron die op de hoogte is van de zaak van Sakineh Parvaneh zei: "Mevrouw Parvaneh kreeg te horen dat als zij haar familie mocht bezoeken, dit alleen mogelijk zou zijn in aanwezigheid van agenten van de IRGC-inlichtingendienst."

Sakineh Parvaneh werd op 13 december 2020 vanuit de gevangenis van Quchan, in het noordoosten van Iran, overgebracht naar het Openbaar en Revolutionair Parket van Mashhad en de volgende dag in de quarantaineafdeling van de Centrale Gevangenis van Mashhad geplaatst.

De Koerdische politieke gevangene Sakineh Parvaneh mocht haar familie niet bezoeken toen zij opgesloten zat in de gevangenis van Quchan.

Sakineh Parvaneh veroordeeld tot 5 jaar

Sakineh Parvaneh is geboren in 1988. In de vroege herfst van 2019 arresteerden veiligheidsagenten haar omdat ze haar familie had bezocht in Soleimaniya, in het Koerdistangebied van Irak. Ze namen haar mee naar de grens tussen Iran en Irak. Ze werd tien dagen vastgehouden in de detentiecentra van Marivan en Sanandaj. Vervolgens werd zij overgebracht naar de Evin-gevangenis in Teheran.

Zij werd onderworpen aan zware verhoren onder psychologische en fysieke foltering in afdeling 2A, zaal 209 en de vrouwenafdeling van Evin. Gedurende deze tijd werd haar bezoek ontzegd.

In maart 2020 werd zij, nadat zij graffiti op de muren van Evin had geschreven, naar de beruchte Qarchak-gevangenis gestuurd, waar zij vier dagen in eenzame opsluiting werd vastgehouden met handboeien en voetboeien om. Daarna brachten gevangenisbewakers haar naar het psychiatrisch Aminabad-ziekenhuis in Shahr-e Rey. Na 25 dagen in Aminabad werd de politieke gevangene Sakineh Parvaneh teruggebracht naar de quarantaineafdeling van de Qarchak-gevangenis.

Op 25 mei 2020 ging ze in hongerstaking om te protesteren tegen haar veroordeling tot 5 jaar gevangenisstraf, het verbod voor twee jaar om lid te worden van politieke groeperingen en de detentie in omstandigheden waarin de gevangenen niet naar de aard van hun misdaden gescheiden werden.

Op 4 juli 2020 werd ze teruggestuurd naar de Evin-gevangenis, met littekens en blauwe plekken over haar hele lichaam op grond van het feit dat ze geslagen was. In augustus werd ze veroordeeld tot nog eens twee jaar wegens "rellen in de gevangenis".

Sakineh Parvaneh ging verschillende keren in Evin in hongerstaking.

Op 27 oktober 2020 werd ze overgeplaatst van de vrouwenafdeling van Evin naar de gevangenis van Quchan. Vorige maand naaide zij haar lippen dicht en ging 20 dagen in hongerstaking uit protest tegen de kans dat zij verbannen zou worden naar de gevangenis van Isfahan. Maar wederom werd zij door de cipiers mishandeld en geslagen.