GEFELICITEERD

GEFELICITEERD

Rechtbank van Zweden veroordeelt gevangenisfunctionaris van het Iraanse regime Hamid Noury tot levenslange gevangenisstraf

 Het proces heeft een "belangrijke boodschap overgebracht dat er consequenties zullen zijn voor degenen die de mensenrechten op zo'n grote schaal en met zo'n ernst blijven schenden" in Iran.

"Onze overlevenden en families van slachtoffers strijden nu al tientallen jaren voor waarheid en gerechtigheid. Tegenover de zware repressie door de Iraanse autoriteiten, tegenover intimidatie, tegenover de autoriteiten die de misdaden proberen te verdoezelen en de waarheid verdraaien en dit vonnis is zeer hoopgevend ، effectief, en bemoedigend”

In een baanbrekend vonnis heeft de voormalige Iraanse ambtenaar Hamid Noury levenslang gekregen voor zijn deelname aan de brute executie van 30.000 politieke gevangenen in Iran in de jaren '80. Hij werd beschuldigd van oorlogsmisdaden voor de massa-executie en foltering van gevangenen in Iran in 1988.

Dit is de allereerste keer dat een lid van het Iraanse regime schuldig wordt bevonden aan schending van de mensenrechten.

Noury, 61 jaar, werd ervan beschuldigd te hebben gewerkt als assistent van de plaatsvervangend openbare aanklager in de Gohardasht-gevangenis in Karaj, Teheran, en samen te hebben gewerkt met degenen die rechtstreeks bij de moorden betrokken waren.

 

Nouri speelde een cruciale rol bij het uitspreken van doodvonnissen, het toezicht op massa-executies, het brengen van gevangenen naar de executiekamer en het helpen van aanklagers bij het verzamelen van de namen van gevangenen.

Duizenden politieke dissidenten werden systematisch onderworpen aan gedwongen verdwijningen en buitengerechtelijk geëxecuteerd.

Velen van hen werden gefolterd en kregen andere wrede, onmenselijke en onterende behandelingen.

Een overlevende van het bloedbad vertelde dat hij talloze lichamen op de grond zag liggen in een deel van de gevangenis waar 12 stoelen stonden met 12 touwen die erboven hingen.

Hij zei: "De bewakers waren druk bezig de gevangenen snel binnen te brengen en stropdassen om hun nek te doen."

De autoriteiten hebben de moorden nooit erkend of de stoffelijke resten geïdentificeerd.

Een familielid vertelde hoe ze op de hoogte werden gebracht van de moord op hun familielid. Ze zeiden: "De Revolutionaire Garde ontbood mijn vader in hun kantoor.

"Een functionaris kwam binnen, zette een tas op zijn bureau en zei: 'Hier is de tas van uw zoon; we hebben hem geëxecuteerd. Neem nu zijn spullen en ga weg.

"De ambtenaar zei ook tegen mijn vader: 'Je mag hier nergens over praten of proberen zijn graf te vinden.' Het was echt onmenselijk."

Diana Eltahawy, plaatsvervangend regionaal directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zei dat veel families nog steeds niet om hun geliefden kunnen rouwen omdat zij niet precies weten wat het lot en de verblijfplaats van hun familieleden is. Maar de moorden zijn niet gestopt in de jaren tachtig Iran blijft onwettige moorden plegen, met hun positie op het wereldtoneel als een van de topbeulen die de doodstraf opleggen.

Vrijdag verwelkomde Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, de "historische" veroordeling.

"Staten moeten universele jurisdictie gebruiken om ervoor te zorgen dat ernstige misdaden worden bestraft, en dat waarheid en gerechtigheid zegevieren," schreef Bachelet op Twitter.