Gehandicapte Iraniërs verkopen rolstoelen, ruimen vuilnis op om de eindjes aan elkaar te knopen

Gehandicapte Iraniërs in armoede

Gehandicapte Iraniërs zijn overgegaan tot het opruimen van afval en verkopen hun rolstoelen om de eindjes aan elkaar te knopen in Iran.
In een rapport van 9 juni citeerde de Roydad 24-website de problemen en ontberingen van gehandicapte Iraniërs; Problemen die ongekend zijn toegenomen met de torenhoge prijzen van verschillende goederen en diensten.
Volgens het rapport verkocht een gehandicapte vrouw die bij haar voornaam werd geïdentificeerd als Moloud haar vijf miljoen toman rolstoel om de borg te betalen van het huis dat ze in 2020 wilde huren.

Officiële statistieken tonen aan dat meer dan 1,6 miljoen mensen in Iran als gehandicapt zijn geregistreerd in het Welfare System, waarvan er ongeveer 850.000 momenteel financiële steun ontvangen en ongeveer 300.000 tot 400.000 wachten om deze uitkeringen te ontvangen.
Zoals Behrouz Morvati, de directeur van de Campagne voor Gehandicapten in Iran, heeft verklaard, bedraagt de financiële hulp van een gehandicapte in Iran momenteel 420.000 tomans, een zeer klein bedrag om van te leven.
De directeur van de Campagne voor Gehandicapten zei dat mensen met een handicap volgens de wet vier miljoen tomans als financiële hulp moeten krijgen, maar nu slechts 420.000 tomans per maand krijgen vanwege het niet-alloceren van het budget.
"De prijs van een 14-stuks luierverpakking voor volwassenen is momenteel 300.000 tomans", zegt Morvati.

"Een persoon met een ernstige handicap is meer afhankelijk van luier dan van voedsel", voegde hij eraan toe.
Morvati zei dat de prijs van revalidatieapparatuur in Iran erg hoog was en "niemand realiseert zich dat deze apparatuur nodig is voor gehandicapten."
Volgens Morvati is het aantal gehandicapte Iraniërs dat zich tot het opruimen van afval heeft gewend sinds vorig jaar toegenomen, wat "zeer slecht is voor een staat die gerechtigheid en religie predikte".

Hij wees ook op het verschil in steun voor gehandicapte oorlogsveteranen in vergelijking met gewone gehandicapte mensen en zei dat op dit moment "het recht op verpleging acht miljoen tomans is voor veteranen en een miljoen tomans voor gewone gehandicapten."
Volgens de Faculteit der Revalidatiewetenschappen zijn er momenteel 15 miljoen gehandicapten in Iran, maar de Welzijnsorganisatie zegt dat er slechts 1,6 miljoen gehandicapte Iraniërs door de organisatie zijn geregistreerd.
Gehandicapten en hun eindeloze problemen zijn de afgelopen vier decennia geen prioriteit geweest voor functionarissen van de Islamitische Republiek.

De belangrijkste eis van gehandicapte Iraniërs is de vorming van een factie voor gehandicapten in het parlement. Ondanks voortdurende correspondentie blijft dit verzoek echter onbeantwoord door parlementsleden. Enkele Kamerleden hebben hierover toezeggingen gedaan die nog moeten worden nagekomen.
Volgens Shahram Mobaser, de voorzitter van het Instituut voor Gehandicapten, "is tot dusver een klein percentage van de bepalingen van de Alomvattende Wet voor de Bescherming van de Rechten van Personen met een Handicap geïmplementeerd en kan de vorming van een factie voor gehandicapte Iraniërs de uitvoering van de uitgebreide wet versnellen.”
“Er is momenteel geen nieuws over een steunfractie voor de gehandicapte gemeenschap,...