Een groep hackers, genaamd "Ali's Justice", heeft bewakingsvideo's gedeeld die ze gehackt hadden, samen met videobeelden van het moment waarop ze het systeem aanvielen.
Iran Evin-gevangenis
De bewaker in een controlekamer in de beruchte Iraanse Evin-gevangenis wordt alert als één voor één de monitoren voor hem plotseling uitgaan en iets heel anders laten zien dan de bewakingsbeelden die hij had zitten bekijken.
"Cyberaanval", staat op de knipperende schermen. Andere bewakers verzamelen zich, houden hun mobiele telefoons omhoog en filmen, of plegen dringende telefoontjes. "Algemeen protest tot de politieke gevangenen vrij zijn" luidt een andere regel op de schermen.
Een online-account, naar verluidt van een entiteit die zichzelf omschrijft als een groep hackers, deelde beelden van het incident, alsmede delen van andere bewakingsvideo's die het gehackt had.
In een eerste deel van de beelden slaat een man een badkamerspiegel kapot in een poging om zijn arm open te snijden. Gevangenen - en zelfs bewakers - vechten met elkaar in scènes die door bewakingscamera's zijn vastgelegd. Gevangenen slapen in eenpersoonskamers met stapelbedden die drie hoog tegen de muren staan, terwijl ze zich in dekens wikkelen om warm te blijven.
"We willen dat de wereld onze stem voor de vrijheid van alle politieke gevangenen hoort," stond er op een bericht te lezen.
Iran, dat kritiek heeft gekregen van de Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties over de omstandigheden in de gevangenissen, heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar aan de Iraanse VN-missie in New York. Iraanse staatsmedia in het land hebben geen gewag gemaakt van het incident in Evin.
De beelden tonen ook rijen naaimachines die gevangenen gebruiken, een isoleercel met een hurktoilet en buitenruimtes van de gevangenis. Er zijn beelden van de openluchtoefenplaats van de gevangenis, badkamers voor gevangenen en kantoren binnen het gebouw.
Veel van de beelden dragen tijdstempels uit vorig en dit jaar. Verschillende video's zonder stempel tonen bewakers met gezichtsmaskers, wat erop wijst dat ze rondliepen tijdens de pandemie van het coronavirus.
Hoewel de video's geen geluid bevatten, geven ze een beeld van de grimmige wereld waarin de gevangenen van de inrichting verkeren. Op een video is te zien hoe een uitgemergelde man op een parkeerplaats uit een auto wordt gedumpt en vervolgens door de gevangenis wordt gesleept. Op een andere video is te zien hoe een geestelijke de trap afloopt en de man passeert, zonder te stoppen.
Op een andere video is te zien hoe bewakers een man in een gevangenenuniform slaan. Een bewaker slaat een gevangene in een cel. Bewakers vechten ook onder elkaar, net als de gevangenen. Velen zijn opeengepakt in eenpersoonscellen. Niemand draagt een gezichtsmasker.
De hackersgroep beweert "honderden" gigabyte aan gegevens te hebben van wat hij omschreef als een hack die enkele maanden eerder was uitgevoerd.
Het account koppelde de timing van het lek aan de recente verkiezing van de Iraanse president Ebrahim Raisi, een hard-line volgeling van Khamenei die betrokken was bij de executies van duizenden mensenrechtenverdedigers in 1988.
"De Evin-gevangenis is een smet op Raisi's zwarte tulband en witte baard," luidde ook de boodschap op de schermen in de controlekamer van de gevangenis.
De Evin-gevangenis werd in 1971 gebouwd onder de Iraanse sjah Mohammad Reza Pahlavi. Zij bood toen onderdak aan politieke gevangenen onder het sjah-regime, en later gevangenen van na de Islamitische Revolutie van 1979.
Hoewel Evin in theorie onder controle staat van het Iraanse gevangeniswezen, heeft het ook gespecialiseerde afdelingen voor politieke gevangenen en mensen met westerse banden, deze worden geleid door de paramilitaire Revolutionaire Garde, die alleen verantwoording verschuldigd is aan Khamenei. Deze inrichting is het doelwit van sancties van zowel de VS als de Europese Unie.
Nadat Iran hard optrad tegen betogers na de omstreden herverkiezing van de hardliner Mahmoud Ahmadinejad als president in 2009, kwamen veel van de gearresteerde betogers in Evin terecht. Wetgevers drongen later aan op hervormingen in Evin, na berichten over mishandelingen in de gevangenis - wat leidde tot de installatie van de gesloten-circuitcamera's.