Gevangenen die risico lopen op het coronavirus komen in twee gevangenissen in Lorestan in opstand.

Gevangenen die risico lopen op besmetting met het coronavirus zijn in twee West-Iraanse gevangenissen in opstand gekomen, waarbij sommigen erin slaagden te ontsnappen.

Vrijdagavond 20 maart 2020 kwamen gevangenen in de Centrale Gevangenis van Aligoudarz, in de westelijke provincie Lorestan, in opstand en ontwapenden een aantal gevangenbewaarders die probeerden te vluchten.  Er volgden botsingen tussen bewakers en gevangenen, met daarbij gevaar voor besmetting over en weer met het coronavirus, botsingen die zich ook buiten de gevangenis afspeelden. Eenheden van de Revolutionaire Garde kwamen tussenbeide en de gevechten duurden enkele uren. Een aantal gevangenen wist te ontsnappen, sommigen werden doodgeschoten of gewond. Een aantal van de gevangenisbewakers en leden van de IRGC raakten ook gewond.

Het door de staat gerunde persbureau Mehr meldde dat niemand is ontsnapt en dat slechts één gevangene is gedood en één gewond is geraakt.

Een dag eerder, op 19 maart 2020, schopten de gevangenen in de Parsilon-gevangenis van Khorramabad (hoofdstad van de provincie Lorestan in het westen van Iran) ook een rel.

De gevangenen van Parsilon die het risico liepen op besmetting met het coronavirus kwamen in opstand en ontwapenden de bewakers van de gevangenis. Zo'n 250 gevangenen braken uit de gevangenis. Bewakers schoten van achteren op hen, waarbij 40 gevangenen werden gedood en zo'n 40-50 andere gevangenen gewond raakten.

Er is geen nauwkeurige indicatie van het aantal doden of gewonden en van het aantal ontsnapte gevangenen. In Khorramabad worden nog steeds pogingen ondernomen om de ontsnapte gevangenen te arresteren.

Een soldaat die aanwezig was in de Parsilon-gevangenis zei dat er één gevangene was gedood en dat er zo'n 40 tot 50 gewonden waren. Lokale bronnen zeggen dat er 40 gevangenen zijn gedood en 130 zijn ontsnapt. Het IRGC-Fars-persagentschap meldde het incident ook, zonder in detail te treden.

Een voormalige gevangene die zijn straf in Parsilon uitzat, beschreef de ellendige gevangenisomstandigheden als volgt: "Gevangenen zijn ontsnapt omdat ze in deze gevangenis als dieren worden behandeld."

De voormalige gevangene zei dat de autoriteiten van Parsilon de gevangenen dwingen om een aanzienlijk hogere borgtocht te betalen dan in andere gevangenissen om verlof te krijgen. "Vorig jaar pleegde Ramin Biranvand, een jongeman van in de twintig, zelfmoord in deze gevangenis, omdat hem werd verteld dat hij een borgtocht van 2 miljard toman moest storten, terwijl ook nog eens 6 overheidsmedewerkers papieren moesten ondertekenen als zijn borg. Vervolgens werd zijn verlof afgewezen, omdat hij slechts 5 werknemers had gevonden om voor hem garant te staan", voegde hij eraan toe.

Hij zei dat het dichtnaaien van lippen en hongerstakingen heel gewoon zijn onder medebewoners in deze gevangenis. "Gevangenen die in hongerstaking gaan, worden in kooien gegooid buiten bij dit ijskoude weer. Degenen die langere straffen hebben, worden slechter behandeld."