Gevangengezette Twitteractivist overgebracht naar beruchte Fashafuye-gevangenis

De gevangengenomen sociale-media-activist Mehrdad Mohammadnejad werd vandaag overgeplaatst van de Evin-gevangenis naar de beruchte Fashafuye-gevangenis.

 De 23-jarige student economie heeft een straf van drie jaar uitgezeten op beschuldiging van "het beledigen van ambtenaren en agenten" en "het verspreiden van propaganda tegen het regime".

Mehrdad Mohammadnejad werd gearresteerd vanwege zijn activiteiten op de sociale media.

Volgens een welingelichte bron is Mehrdad een beroepsbokser. Hij ging drie keer per week naar de universiteit en werkte de rest van de week als bezorger voor een restaurant in Teheran om geld te verdienen voor zijn collegegeld.

Hij werd gearresteerd op 21 oktober 2018 nadat agenten van de inlichtingendienst zijn huis in Shahriar, in het westen van Teheran, waren binnengevallen.

De agenten kwamen in vier auto's naar zijn huis en sloegen Mehrdad Mohammadnejad in elkaar voor ze hem arresteerden. Ze namen ook zijn tablets, mobiele telefoons, boeken en documenten in beslag.

Op de dag van zijn arrestatie zou Mehrdad Mohammadnejad om 12 uur 's middags naar het restaurant gaan. Zijn moeder vroeg hem het huis niet te verlaten tot die tijd, zodat ze zijn jongere broer van school kon ophalen. Toen zijn moeder terugkwam, vond ze haar huis geplunderd en was Mehrdad nergens te vinden.

Zijn familie wist een paar dagen niet waar hij was, totdat Mehrdad zijn oudere broer belde en zei dat hij door de inlichtingendienst naar de beruchte Evin-gevangenis in Teheran was gebracht.