Het Iraanse regime gaat door met het gijzelen van mensen

Iran heeft Amerika gewaarschuwd zich niet te bemoeien met hun zaken, nadat Washington de vrijlating eiste van een Iraans Amerikaanse zakenman en zijn bejaarde vader, die momenteel gevangen zitten wegens spionage.

Siamak en Baqher Namazi, die beiden een dubbele nationaliteit hebben, werden veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor het spioneren ten behoeve van de Amerikaanse regering,

Bahram Qassemi, een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei dinsdag: “De regering en het Iraanse volk hechten geen belang aan de uitspraken van en bemoeienis door Amerikaanse officials en aan hun pogingen om het Iraanse volk in verwarring te brengen.”

Hij voegde toe: “De Amerikaanse dreigingen maken de muur van wantrouwen van het Iraanse volk jegens de Amerikanen slechts dikker..”

De Amerikaanse regering is bezorgd over het welbevinden van beide mannen, maar in het bijzonder dat van de 80 jarige Baqher, een voormalig medewerker van het VN Kinderfonds en voormalig gouverneur van een Iraanse provincie, voordat het regime in 1979 de macht overnam.

Drie andere Iraanse Amerikanen hebben dezelfde straf gekregen: Farhad Abd-Saleh, Kamran Ghaderi, en Alireza Omidvar. Zij zitten samen met de Libanees Amerikaanse burger Nazar Zaka.

Siamak Namazi bezocht Iran om handel te promoten tussen Iran en de Verenigde Staten, na de nucleaire deal van afgelopen jaar, toen hij werd gearresteerd. Zijn vader werd in februari gearresteerd terwijl hij trachtte zijn zoon vrij te krijgen.

 

 

 

STFA, Stichting van de Familieleden