Het leven van Mohana Kameli, een gedetineerde demonstrant, loopt gevaar Zahra Nabizadeh verliest haar foetus van 6 maanden onder marteling en riskeert de doodstraf.

Het leven van Mohana Kameli, een gedetineerde demonstrant, loopt gevaar  Zahra Nabizadeh verliest haar foetus van 6 maanden onder marteling en riskeert de doodstraf.

Mohana Kameli, 24 jaar, had dringend behandeling nodig vanwege de infectie van haar zware verwondingen tijdens de drie maanden durende protesten. Toch weigerden de autoriteiten van de gevangenis van Qarchak haar over te brengen naar het ziekenhuis. Uiteindelijk werd zij op 13 januari onder druk van de publieke opinie overgebracht naar het Taleghani-ziekenhuis in Velenjak.

Op 12 december 2022 gingen veiligheidstroepen die zich voordeden als medewerkers van het elektriciteitsbedrijf naar het huis van Mohana Kameli in het district Narmak in Teheran en arresteerden haar. Zij werd ongeveer drie maanden geleden tijdens de protesten neergeschoten en haar beenwond raakte geïnfecteerd. Drie weken voor haar arrestatie brak haar arm tijdens demonstraties in Teheran toen veiligheidstroepen haar op een motorfiets overreden.

Mohana Kameli is ernstig gemarteld en beschuldigd van Moharebeh (oorlog voeren tegen God) vanwege haar posts en verhalen op Instagram, waarin ze mensen opriep deel te nemen aan protesten.

Volgens een familielid van Mohana Kameli waren de gevangenisautoriteiten van plan Mohana te laten sterven door haar geen behandeling te geven.

Toch werden de autoriteiten van de Qarchak-gevangenis onder druk van de publieke opinie uiteindelijk gedwongen om Mohana Kameli op vrijdag 13 januari 2022 naar het Taleghani-ziekenhuis in Velenjak te sturen. Op zaterdag 14 januari onderging zij een huidtransplantatie die vier uur duurde, maar haar lichaam stootte het huidweefsel af. En op zondag 15 januari onderging ze opnieuw een zes uur durende operatie.

In deze situatie bonden ze haar met handboeien aan het bed vast. Mohana's vrienden die haar opzochten in het Taleghani-ziekenhuis konden haar niet bezoeken.

Mohana Kameli verloor haar vader drie jaar geleden, en haar moeder kreeg een beroerte en stierf drie dagen nadat Mohana was gearresteerd.

Mohana stuurde een bericht waarin ze zei: "In godsnaam, stop met vrezen."

 

Zahra Nabizadeh verliest haar foetus van 6 maanden onder marteling en riskeert de doodstraf.

 

Volgens het nieuws dat op de sociale media circuleert, heeft Zahra Nabizadeh, een zwangere vrouw die ongeveer drie weken geleden in Mahabad werd ontvoerd, een doodvonnis gekregen en wacht zij op terechtstelling.

Zahra Nabizadeh uit Mahabad werd op de avond van 25 december 2022 door de veiligheidstroepen van het klerikale regime zonder aanhoudingsbevel ontvoerd en naar een niet nader genoemde locatie gebracht. Zahra Nabizadeh was ten tijde van haar arrestatie zes maanden zwanger. Ondervragers schopten haar in de buik, en ze kreeg een miskraam door de marteling en heeft momenteel last van hevige bloedingen.

De nacht voor de arrestatie van Zahra Nabizadeh, in de wijk "Bari Madrasa" waar zij woont, gingen Mahabadi-vrouwen de straat op met de slogan "Vrouwen, Leven, Vrijheid".

Gebruikers van sociale media uitten hun sympathie voor deze gevangen demonstrant. Ze merkten op dat het mullah-regime abortus had verboden, maar het liet wel  martelen en had geen enkel medelijden met een zwangere vrouw die voor vrijheid vocht.