Het voorlezen van liederen voor vrijheid en het weergalmen van de stem van het Iraanse volk heeft geleid tot de doodstraf

Het voorlezen van liederen voor vrijheid en het weergalmen van de stem van het Iraanse volk heeft geleid tot de doodstraf.

Op donderdag 25 april 2024 heeft de Revolutionaire Rechtbank van Isfahan de doodstraf uitgesproken tegen de politieke gevangene Toomaj Salehi. Zijn advocaat beschouwt dit vonnis als juridisch tegenstrijdig en in strijd met het oordeel van het Hooggerechtshof.

Eerder vond op donderdag 18 april 2024 de rechtszitting plaats voor de Iraanse rapzanger Toomaj Salehi. Volgens zijn advocaat werden er tijdens deze zitting twee nieuwe aanklachten aan zijn beschuldigingen toegevoegd. De twee toegevoegde aanklachten waren "samenzwering en medeplichtigheid" en "deelname aan rebellie".

De verdedigende advocaat van Toomaj Salehi heeft geschreven over de laatste stand van zaken in zijn rechtszaak:

"Vandaag, op donderdag 18 april 2024, vond de rechtszitting van de heer Toomaj Salehi plaats in afdeling 1 van de Revolutionaire Rechtbank van Isfahan met betrekking tot zaak 2022. In deze zaak had afdeling 1 van de Revolutionaire Rechtbank van Isfahan vorig jaar een vonnis uitgesproken, maar na tussenkomst werd de zaak teruggestuurd naar de rechtbank van eerste aanleg voor heroverweging door het Hooggerechtshof."

Eerder vond op maandag 21 januari 2024 de vooronderzoekszitting plaats voor de rapzanger Toomaj Salehi in het Revolutionaire Gerechtsgebouw van de provincie Isfahan. Toomaj Salehi werd beschuldigd van medeplichtigheid aan rebellie, wat volgens juridische experts een zware straf zoals de doodstraf met zich mee kan brengen. Deze vooronderzoekszitting en behandeling van de aanklacht tegen Tomaj Salehi vond plaats zonder voorafgaande kennisgeving en zonder de aanwezigheid van zijn verdedigende advocaat.