Hof in Teheran legt 5 jaar op aan student-activist Leila Hosseinzadeh

Leila Hosseinzadeh

Afdeling 28 van het Revolutionaire Gerechtshof van Teheran heeft een straf van 5 jaar opgelegd aan student-activist Leila Hosseinzadeh en haar voor 2 jaar verbannen van social media.

Student-activist Leila Hosseinzadeh is tot deze straf veroordeeld vanwege haar deelname aan de verjaardagsviering die door studenten van de Sharif-universiteit werd georganiseerd voor de opgesloten derwisj  Mohammad Sharifi Moghaddam.

Hosseinzadeh is “samenkomen en samenzweren tegen de nationale veiligheid” ten laste gelegd.

Student-activist Hosseinzadeh was aanvankelijk gearresteerd tijdens de protesten van december 2017–januari 2018. Ze is toen na 16 dagen op borgtocht vrijgelaten.

Op 28 juli 2019 werd ze opnieuw opgepakt door agenten van de inlichtingendienst, en op 5 augustus 2019 overgebracht naar de vrouwenvleugel van de Evin-gevangenis om haar gevangenisstraf van 30 maanden uit te zitten.

In hoger beroep bevestigde op 24 juni 2019 het gerechtshof van de provincie Teheran de 2½ jaar lange gevangenisstraf van Leila Hosseinzadeh. Daarbij mag zij tot twee jaar na haar vrijlating Iran niet verlaten.

Leila Hosseinzadeh heeft een master in antropologie behaald aan de universiteit van Teheran.