Iraans regime bedreigt familie van politieke gevangene wegens ondersteuning van diens staking

17 september 2017 

 

 Volgens berichten hebben Iraanse inlichtingenagenten in telefoontjes de familie van een politieke gevangene gedreigd met de opening van een nieuwe rechtszaak.

De dreigementen kwamen na een mondelinge boodschap van een gevangene in de ochtend van 24 augustus 2017 vanuit de centrale gevangenis van Ardabil ter betuiging van solidariteit met de politieke gevangenen in de Gohardasht-gevangenis.

De Arabische politieke gevangene Maher Ka'bi heeft alle mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en het Europese Parlement, opgeroepen de situatie van  politieke gevangenen in Iran aan de orde te stellen.

Hij riep bovendien de Speciale UNO-Verslaggever voor de situatie van de mensenrechten in Iran, Asma Jahangir, op druk uit te oefenen op Iraanse regimefunctionarissen teneinde een einde te maken aan martelingen en herhaalde mensenrechtenschendingen van de rechten van gedetineerden en hun verbanning naar verschillende steden.

Volgens berichten probeerde zijn familie via gerechtelijke weg de verbanning van hun zoon ongedaan te maken, maar als reactie hierop verklaarden functionarissen van de inlichtingendienst dat, omdat hij de politieke gevangenen in Gohardasht steunde door een audio-boodschap in het Arabisch, een nieuwe rechtszaak tegen hem in de maak was en dat hem bijkomende gevangenisstraffen te wachten staan.

Ze dreigden ermee dat voor Maher Ka'bi bovenop zijn gevangenisstraf van 4 jaar een verdere veroordeling in het verschiet ligt en dat hem daarbij uiteindelijk een slechter lot te wachten staat. In reactie op hun telefonische boodschap vertelde de moeder van Ka’bi hun dat hun dreigementen en trucs niet werkten en dus zinloos waren. Mijn kind is onschuldig en jullie moeten hem vrijlaten.

De familie is wel erg bezorgd geworden over de conditie van hun zoon na deze dreigementen.

Hier kan aan toegevoegd worden dat meer dan 40 Arabische politieke gevangenen verbannen zijn, en dat naast zijn bestraffing hun families hen niet wekelijks kunnen treffen in de gevangenis, omdat ze daar veraf van wonen, waardoor de problemen van de families extra zwaar werden, wat in feite op een soort extra bestraffing van de families neerkomt.