Iraanse Baha'i-vrouwen gevangengezet wegens hun geloof

4 Bahai's in Iran, Stichting van de familieleden

Vier Iraanse Baha'i-vrouwen in het noordoosten van Iran zijn naar de gevangenis gebracht om hun straf uit te zitten wegens het aanhangen van het verboden geloof.

Nika Pakzadan, Sanaz Eshaghi, Nakisa Hajipour en Naghmeh Zabihian werden samen met een andere Baha'i-vrouw, Farzaneh Daneshgari, op 27 maart opgeroepen om hun gevangenisstraf uit te zitten in Mashhad, in het noordoosten van Iran. Zij kregen te horen dat zij zich binnen 10 dagen moesten melden om hun straffen uit te zitten.

De vijf Iraanse Baha'i-vrouwen werden in oktober 2020 door de Revolutionaire Rechtbank van Mashhad elk veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf. Het vonnis werd later bekrachtigd door het Hof van Beroep van de provincie Khorasan Razavi.

Ze waren al op 15 november 2015 in Mashhad gearresteerd.

Daarvoor, in de winter van 2011, werd Naghmeh Zabihiyan samen met andere Baha’i-burgers aangehouden omdat zij een ambachtelijke kunsttentoonstelling had georganiseerd in het huis van een Baha’i-burger. Zij werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens "het verspreiden van propaganda tegen de staat".