Iraanse mensenrechtenactivist Narges Mohammadi krijgt 10 jaar gevangenisstraf

18 mei 

STFA drong er bij internationale mensenrechtenorganisaties en bij Ahmed Shaheed, de Speciale UNO-rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in Iran, op aan om de willekeurige arrestaties door het Iraanse regime te veroordelen en maatregelen te treffen om de vrijlating van Narges Mohammadi en andere politieke gevangenen te bewerkstelligen.

De gevangen Iraanse mensenrechtenactivist Narges Mohammadi kreeg 10 jaar gevangenisstraf, zo werd op 18 mei 2016 bekendgemaakt. 

De wrede, in dienst van het regime staande rechter Abolqasem Salavati sprak het vonnis uit over de mensenrechtencampagne van Mohammadi. Een show-proces werd gevoerd voor de zogenaamde Revolutionaire Rechtbank van de mullahs in Teheran op 20 april 2016, waarbij drie aparte vonnissen tegen haar werden uitgesproken, nl. van resp. tien, vijf en één jaar  gevangenisstraf.

Mohammadi, moeder van twee kinderen, werd naar de gevangenis overgebracht op 5 mei 2015, nadat zij op illegale wijze gearresteerd was door agenten van de inlichtingendienst in haar huis, zonder een rechterlijk bevel en werd vervolgens naar de Evin-Gevangenis gebracht. Om druk uit te oefenen op deze politieke gevangene, werden in de gevangenisafdeling al haar medicijnen van haar afgepakt en kreeg ze sindsdien geen medicatie meer.

Mohammadi werd voor het eerst gearresteerd in juni 2010 op grond van de valse beschuldiging van “vergadering en samenzwering tegen de nationale veiligheid” en “propaganda tegen het systeem” en was tot zes jaar in de gevangenis veroordeeld. Ten gevolge van de martelingen en de zware omstandigheden in de gevangenis kreeg ze een zenuwziekte en spierverlammingen gedurende de ondervragingen. Daarop werd ze toen vrijgelaten, maar met een hoge borgsom, wegens haar verslechterende gezondheidstoestand, vastgelegd in een attest waarin verklaard werd dat ze “haar vonnis niet kon dragen.”

Mohammadi sprak families van politieke gevangenen moed in, nam deel en voerde het woord bij de ere-ceremonie voor Sattar Beheshti, een door folteringen tot martelaar geworden vakbondsman en blogger, die o.a. protesteerde tegen het gooien van bijtend zuur in het gezicht van vrouwen, terechtstellingen veroordeelde, en de rechten van gevangenen van religieuze en etnische minderheden verdedigde. Het heersende religieuze fascisme in Iran voelde zich door haar activiteiten geprovoceerd.

Vorig jaar werd gemeld dat wegens de oppositie van Mohammadi tegen de terechtstelling van een aantal Soennitische gevangenen en wegens haar oproep tot een fair proces voor hen, de absurde beschuldiging van “samenwerking met ISIS” aan de reeks beschuldigingen tegen haar werd toegevoegd. Er bevindt zich een brief van het ministerie van Inlichtingen in haar dossier die de “hoogst mogelijke bestraffing van Narges Mohammadi eist, omdat zij geen berouw toont.”