Iran: 2 kind-gevangenen geëxecuteerd

17-jarigen waren 15 jaar toen ze werden gearresteerd

De executie van twee kinderen in Zuid-Iran is een afschuwelijke schending van de mensenrechtenplicht van Iran, aldus Human Rights Watch vandaag. Op 25 april 2019 hebben autoriteiten in de Adel Abad-gevangenis in Shiraz in de provincie Fars de twee 17-jarige neven Mehdi Sohrabifar en Amin Sedaghat geëxecuteerd.

De autoriteiten arresteerden Sohrabifar en Sedaghat in mei of juni 2017, toen beiden 15 jaar oud waren. Beide kinderen werden in een jeugdgevangenis gedetineerd totdat de autoriteiten hen een dag voordat ze werden geëxecuteerd naar de gevangenis van Adel Abad brachten. "Er is geen rechtvaardiging voor het executeren van kinderen", zegt Michael Page, vicedirecteur Midden-Oosten bij Human Rights Watch. "Iraanse functionarissen hebben Mehdi Sohrabifar en Amin Sedaghat rechtstreeks van een jeugdinrichting naar de galg vervoerd."

Het internationale recht legt een strikt verbod op de doodstraf in alle gevallen waarbij de beschuldigde op het moment van het misdrijf jonger dan 18 jaar is. In de afgelopen jaren hebben Iraanse rechterlijke autoriteiten vaak met executie gewacht tot een ter dood veroordeeld kind 18 jaar werd, onder de bewering dat het niet langer een kind was. 

Documenten die Human Rights Watch heeft beoordeeld, gaven aan dat Sohrabifar de diagnose van een verstandelijke beperking had en ingeschreven was op een speciale school voor kinderen met een handicap. De autoriteiten hadden de families of advocaten niet over het vonnis geïnformeerd voordat de executies plaatsvonden. Pas nadat de families de kinderen in de gevangenis van Adel Abad hadden bezocht, werd hun verteld dat dit hun laatste bezoek was.

Ten minste één andere kind-gevangene zit in de dodencel in de Adel Abad-gevangenis in Shiraz. Mohammad Reza Haddadi werd aanvankelijk ter dood veroordeeld voor een vermeende moord op 15-jarige leeftijd en zit sinds 2003 in de dodencel.

Iran is een van de slechts vijf landen waarvan bekend is dat ze sinds 2013 mensen hebben geëxecuteerd die op het moment van hun overtreding kind waren.