Iran: Demonstraties door protesterende arbeiders en leraren in Teheran, Kermanshah en Kerman

STFA, 05 December 2016 - In de ochtend van zondag 4 december waren er in Teheran en Kermanshah massale demonstraties door gepensioneerde leraren, protesterende arbeiders en mensen vanuit allerlei maatschappelijke sectoren.

In Teheran, toevallig tegelijk met een toespraak van Rouhani, demonstreerden meer dan 2000 gepensioneerde leraren die worden “geplunderd” door het staatsinstituut 'Saamen al-Hojaj', samen met arbeiders in de gas- en de glassector recht voor het Iraanse parlement.

Ze protesteerden tegen de roofzuchtige politiek van het regime, de armoedige levensomstandigheden en de te lage salarissen. Gepensioneerde leraren scandeerden: "armoedegrens: 3 miljoen; ons salaris: 1 miljoen" en "Welzijn en waardigheid zijn ons onvervreemdbaar recht ". Ze droegen banners met de tekst: "De leraren zijn wakker en haten discriminatie " en "Gratis medische behandeling is een recht van gepensioneerden" en "Gepensioneerde leraren verdienen deze behandeling niet ".

 

Slogan van de demonstranten: "Armoedegrens: $900; ons salaris: $300"

Tegelijkertijd hielden ook gepensioneerde leraren in Kermanshah een protestbijeenkomst voor het gebouw van het pensioenfonds. Ze droegen banners met daarop: "De leraren zijn wakker en haten discriminatie ".

Ondertussen protesteerden na een oproep daartoe ook de chauffeurs en medewerkers van de busmaatschappij in Teheran bij het stadspark. Zij protesteerden tegen de armoedige levensomstandigheden en het plunderen van hun bezittingen door het gemeentebestuur van Teheran, dat als excuus daarvoor aanvoert dat er nieuwe huizen moeten worden gebouwd. Ook protesteerden zij tegen de illegale privatisering van de busmaatschappij in Teheran en omgeving..

Uit angst voor het uitbreiden van deze demonstratie, waar steeds meer mensen aan deelnamen, blokkeerden veiligheidsagenten de Behesht en de Khayyam straat en de terminal 'Fayyaz Bakhsh' en trachtten de chauffeurs te verdrijven uit de terminal door harde klappen uit te delen. Troepen in burger vielen op de demonstranten aan met  knuppels, verwondden sommigen en arresteerden tenminste 30 demonstranten die allemaal lid waren van de vakbond van de busmaatschappij en brachten hen over naar de onderdrukkende veiligheidspolitie op het Arc plein. Echter, uit vrees voor de reactie van boze arbeiders werden ze gedwongen hen weer los te laten. Een van degenen die trachtten de demonstratie te beëindigen was de schoft kolonel Jaafari.

Demonstraten eisten het aftreden van Qalibaf, de dief en criminele burgemeester aangesteld door het regime. Ze scandeerden: "”wij, de lijdende arbeiders, hebben gebrek aan goede huizen " en "De manager heeft onze huizen gestolen" en "Wij dakloos, maar jullie huizen van een biljoen toman " en "Privatisering doodt ons langzaam" en " Veiligheidsagenten, schaam je, schaam je!"

Ook de benadeelde arbeiders van de Mashouni mijn in Kerman hielden een protestbijeenkomst omdat ze hun toch al magere salaris al geruime tijd niet meer ontvangen. Door het sluiten van de toegangspoort van de mijn werd de toegang voor voertuigen geblokkeerd.

 

 

 

STFA, Stichting van de Familieleden