Iran: doodvonnis voor politieke gevangene Mohammad Javad Vafai Sani - bokskampioen

doodvonnis voor politieke gevangene Mohammad Javad Vafai Sani - bokskampioen

19 juli 2023 - Het leven van Mohammad Javad Vafai Thani is in gevaar in de Vakil Abad-gevangenis in Mashhad. Hij kreeg te horen dat zijn doodvonnis is uitgesproken en hij is overgebracht naar een onbekende plaats om het vonnis uit te voeren

We hebben er bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de VN-Mensenrechtenraad en de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, en alle mensenrechtenorganen, evenals de Europese Unie en haar lidstaten op aangedrongen om dringend actie te ondernemen om het leven van Mohammad Javad Vafaei Sani te redden.

Iran gebruikt de doodstraf steeds vaker als wapen voor politieke repressie tegen demonstranten, dissidenten en leden van minderheidsgroepen. Executies worden uitgevoerd na oneerlijke processen op basis van gedwongen bekentenissen onder foltering.

Een betrouwbare bron zei: "Op de ochtend van woensdag 19 juli 2023 heeft de rechter die de leiding heeft over de gevangenis de politieke gevangene Mohammad Javad Vafai Sani geïnformeerd dat zijn doodvonnis is uitgesproken."

Deze bron voegde eraan toe: "Een uur later werd hij gebeld door de spreker van de gevangenis en een soldaat kwam hem naar de gevangenis brengen." Er is geen informatie over zijn toestand en plaats van overdracht. Zijn leven is in gevaar en er wordt gedreigd dat zijn doodvonnis zal worden uitgevoerd.

Seyed Mohammad Javad Sani, 26 jaar oud, is de bokskampioen van de Mashhad. In maart 2020 werd hij gearresteerd door de Revolutionaire Garde nadat hij had deelgenomen aan de landelijke opstand. Hij zat 65 dagen gevangen onder fysieke en mentale marteling.

Dit is terwijl in december 2020 Dr. Babak Paknia, een advocaat, kondigde op zijn officiële pagina het doodvonnis aan voor Seyyed Mohammad Javad Vafai Sani, en internationale inspanningen hebben tot nu toe de executie van deze jonge man voorkomen.

Deze bokskampioen wordt beschuldigd van deelname aan burgerdemonstraties.