Iran: Gevangen genomen cartoonist onderworpen aan gedwongen “maagdelijkheidstest”

Amnesty International, 09 Oktober 2015 - Een recente onthulling werd gedaan door satirisch cartoonist Atena Farghadani.  Zij werd gedwongen een maagdelijkheids- en zwangerschapstest te ondergaan, voorafgaand aan haar proces voor de aanklacht “verboden seksuele relaties”, namelijk de hand schudden met haar advocaat. Dit heeft alweer een smet toegevoegd aan de beschamende lijst van geweld tegen vrouwen in Iran. Zo meldt Amnesty International vandaag.
In een uit de gevangenis gelekt briefje, geschreven door Atena Farghandani, dat werd gelezen door Amnesty International, schrijft zij dat juridische autoriteiten haar op 12 augustus meenamen naar een medisch centrum buiten de gevangenis en haar daar dwongen de tests te ondergaan. Naar verluidt met de bedoeling de aanklacht tegen haar te onderzoeken.

“Het is schokkend dat, boven op de belachelijke aanklacht tegen Atena Farghadani voor de “misdaad” van het handen schudden met haar advocaat, de Iraanse autoriteiten haar hebben gedwongen “maagdelijkheids- en zwangerschapstest te ondergaan”, zei Said Boumedouha, plaatsvervangend directeur van Amnesty International’s Midden Oosten en Noord Afrika Programma.

Gedwongen “maagdelijkheid testen” is internationaal erkend als een vorm van geweld en discriminatie tegen vrouwen en meisjes.

“De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk Atena Farghadani, die een gewetensbezwaarde gevangene is, vrijlaten. Tijdens haar gevangenschap moet ze beschermd worden tegen verdere slechte behandeling en represailles, o.a. druk uitoefenen om haar klachten in te trekken.

Een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de veronderstelde martelingen en mishandeling die door Atena zijn ondergaan moet met spoed worden uitgevoerd en de verantwoordelijken moeten worden berecht”, zegt Said Boumedouha.STFA, Stichting van de Familieleden