Iran: mensenrechtenactivist vervolgd

STFA, 02 januari 2016 - De rechtszitting tegen Narges Mohammadi, gevangengezette advocate en mensenrechtenactiviste, is gepland in Kamer 15 van de zogenaamde Teheraanse revolutionaire rechtbank op 9 januari. In deze nieuwe zaak wordt zij beschuldigd van “activiteiten tegen de nationale veiligheid”, “propaganda tegen de staat” en deelname aan campagnes als “afschaffing van de doodstraf”.

Mohammadi, een lid van een "stap-voor-stap campagne" voor afschaffing van terechtstellingen, van het Vrouwencentrrum en hoofd van het bestuur van de Iraanse Vredesraad, was op 5 mei van een ziekenhuis teruggebracht naar de Evin gevangenis om de rest van haar zes jaar gevangenisstraf uit te zitten. Dit ondanks het feit dat haar medische behandeling nog niet beëindigd was en medische specialisten verdere medische verzorging voor haar noodzakelijk achtten en zelfs ondanks het feit dat ze om die reden in 2012 tijdelijk uit de gevangenis ontslagen werd.

Zij werd herhaaldelijk bedreigd en voor een ultimatum geplaatst, en veiligheidstroepen kwamen naar haar huis en arresteerden haar op bevel van het Teheraanse openbaar ministerie. Deze gevangene lijdt aan een embolie en spierverlammimgen.

 

 


STFA, Stichting van de Familieleden