Iran: stadsbestuur schopt graf-slapers van begraafplaats

STFA, 08 Januari 2017 - Volgend op berichten gepubliceerd in de krant Shahrvand met betrekking tot mensen die overnachten in lege graven, hebben bestuurders van Nasirabad, Shahryar deze daklozen van het kerkhof geslagen op dinsdagmorgen 27 december.

 

 

Dit schreef een staatskrant In een rapport getiteld: “Opnieuw: proberen een probleem op te lossen door het uit te roeien”. En: “Dit gebeurde terwijl de burgemeester van Sharyar Saeid Naji in een interview met het nieuwsagentschap IRNA had beloofd dat speciale aandacht zou worden geschonken aan de situatie van de daklozen die slapen op de begraafplaats Nasirabad in Shahryar.”

De krant Ghanoon schreef: “het valt op dat in de stad Baghestan, waarin de begraafplaats Nasirabad ligt, de meeste afkickcentra zijn van de provincie Teheran.”

Een aantal journalisten en mensen van liefdadigheidsorganisaties bezochten de Nasirabad begraafplaats op dinsdag 27 december om zichzelf te overtuigen van de situatie van de daklozen die daar in lege graven overnachten, maar zagen slechts een lege begraafplaats. Na lang zoeken echter, vonden ze toch één zogenaamde graf-slaper, die, angstig om te worden aangehouden aan hen vroeg om met rust te worden gelaten. “Er kwamen vanmorgen vroeg agenten die ons van de begraafplaats af sloegen. Nu hebben we zelfs geen leeg graf meer om in te slapen.”

Na van de begraafplaats te zijn geschopt, verschool deze dakloze zich in een nog niet opgeleverd nieuw gebouw daar vlakbij.

Volgens rapporten slapen er elke nacht zo’n 50 mensen in lege graven. In 1 graf kunnen ca. 4 mensen slapen.

 

 

Pure demagogie

Op woensdag 29 december gaf president Rouhani in Teheran een demagogische speech: “Wie kan er nu accepteren dat tientallen landgenoten, sociaal zwakkeren,  de vlucht nemen naar lege graven om de nacht in door te brengen omdat ze dakloos zijn?” en vervolgde: “We hadden wel eens gehoord dat sommigen door verslaving en armoede op straat of onder bruggen sliepen. … Maar slapen in een graf is toch wel heel zeldzaam. We hoorden zelden dat mensen in een graf slapen vanwege armoede.”

Wat dit betreft zou Rouhani een simpele vraag moeten beantwoorden: waarom worden er tientallen biljoenen dollars gespendeerd aan het afslachten van inwoners van Syrië en Aleppo, terwijl de eigen bevolking wordt onderdrukt en er veel geld wordt besteed aan raketten? En waarom mogen de mullahs de nationale rijkdom plunderen terwijl er niets wordt gedaan om dakloze en hulpeloze mensen een eenvoudig onderdak te geven?

 

 

 

STFA, Stichting van de Familieleden