Iran: studenten van de universiteit scanderen "Bevrijd de politieke gevangene" tijdens officiële toespraak regime

STFA, 08 December 2016 - Volgens rapporten hield op 5 december het hoofd van het Departement van Milieu een toespraak in de universiteit van Teheran (Tarbiat-e Modarres). Studenten scandeerden “bevrijd de politieke gevangene”. De studenten onderbraken de speech van Ebtekar’s verschillende keren en gaven haar een zuurstofcilinder uit protest tegen het falende beleid ten aanzien van de luchtvervuiling.

Tijdens een andere ceremonie in de universiteit van Khajeh Nasir ter gelegenheid van “studentendag”, hingen studenten grote banners aan de muren van de aula waarop stond: “bevrijd de politieke gevangene”, “de universiteit is geen drilterrein” en “onze universiteit leeft”. De ceremonie begon met de speech van een student waarin hij de naam noemde van de politieke gevangene Narges Mohammadi, waarna de studenten begonnen te scanderen “bevrijd de politieke gevangene”

Door het regime geselecteerde agenten, die zich onder de studenten als gast bevonden, waren zo verrast door de slogans van de studenten, dat ze trachtten hen de mond te snoeren door te zeggen “zolang het mogelijk is om je als burger uit te spreken, is het roepen van slogans niet nodig.”

De ceremonie werd gevolgd door een vraag en antwoord sessie, waarbij studenten het opnamen tegen de agenten van het regime. De studenten zeiden: “hoe kunnen we nog onze mond opendoen in zulke verstikkende omstandigheden?” en “wanneer de bron van de corruptie de baas is van ons rechtssysteem, wat heeft het dan voor zin om daar dan recht te gaan zoeken?”

Later stelden de agenten dat er geen onafhankelijke studentenbeweging bestaat en dat studenten slechts worden aangestuurd door politieke groeperingen en partijen sinds het begin van de revolutie.

 

 

 

STFA, Stichting van de Familieleden