Iran: Studentendemonstraties in verschillende steden duren voort

STFA, 12 November 2015 - Studenten in Urmia demonstreren met de slogan “ Khamenei, schaam je!”

Op woensdag 11 november waren opnieuw de provincies Oost en West Azerbeidzjan, Erdebil en Zanjan toneel van burgerdemonstraties. Men reageerde op de weerzinwekkende belediging door het Iraanse regime aan het adres van de Azeri landgenoten. Deze protestbeweging vond plaats ondanks veel arrestaties en zware aanwezigheid van onderdrukkende troepen die daar vanuit verschillende steden naar toe waren gezonden.

In Urmia ging de moedige jeugd de straat op na een volleybalwedstrijd in het Al-Ghadir Sportcentrum en riep “Viva Azerbeidzjan, dat haar vijanden blind mogen zijn”. Zij kwamen in botsing met de onderdrukkende troepen, met inbegrip van de oproerpolitie, die in de lucht schoten en traangas gebruikten om de menigte uiteen te jagen. De botsingen breidden zich uit naar omliggende straten rond het Khairin Plein en de Varzesh Straat.

 Studenten van de Universiteiten van Zanjan, Tabriz, Urmia, Maragheh en Erdebil belegden protestvergaderingen, waar zij hun woede en afschuw uitspraken over het regime van Iran. De studenten van de Urmia Universiteit spraken hun afkeer over het sinistere velayat-e faqih regime uit door “Khamenei, schaam je!” te roepen. Demonstranten van de bazaar van Tabriz gingen ook door met hun protest.

Het Iraanse regime heeft in Tabriz en Urmia een niet afgekondigde staat van beleg ingesteld om verspreiding van de protestbeweging te voorkomen. De Revolutionaire Garde, de Basiji’s en veiligheidstroepen zijn in staat van paraatheid gebracht en hebben hun patrouilles verscherpt. In de afgelopen dagen is een groot aantal mensen in Tabriz, Urmia, Meshkinshahr, Erdebil, Parsabad-e Mogan, Jolfa, Malekan en aan aantal andere steden gearresteerd tijdens invallen in hun woningen of zaken en opgesloten op beschuldiging van “Samenzwering tegen de nationale veiligheid”. Volgens berichtgeving loopt het aantal gearresteerden tegen de 150. 

 Een IRGC commandant in Gilan verklaarde dat een aantal demonstranten is gearresteerd. Hij voegde eraan toe: “De tijdige en geplande maatregel tegen dissidente netwerken en bewegingen die tegen het systeem zijn, en die opgezet zijn om onrust en onveiligheid te veroorzaken in Azeri-sprekende steden in de provincie Gilan, ze identificeren, en hun elementen snel bestrijden, waren een van de kenmerken van deze operatie.”

 Ashtari, de commandant van de veiligheidstroepen die naar Tabriz waren gezonden om de demonstraties de kop in te drukken, zei dat de demonstranten tot verstorende acties overgingen. Mohammad Abedi, commandant van Ahar, dreigde in reactie op een oproep door de mensen om op donderdag 12 november een demonstratie te houden: “Elke bijeenkomst zonder toestemming van het Gouvernement is onwettig en zal worden bestreden.”

De vicegouverneur van Oost Azerbeidzjan namens het regime kondigde aan: “We zullen geen belediging tegen de heilige leiders toestaan. Deze bewegingen laten zien dat hun intentie niet is om de burgers te verdedigen. Ze zijn bezig met andere doelen en hun probleem is met het systeem zelf.”

 

 


STFA, Stichting van de Familieleden