Koerdische burgeractiviste Zamaneh Zewyeh veroordeeld tot 10 maanden cel

Zamaneh Zewyeh

mei 2022

De eerste afdeling van de Revolutionaire Rechtbank van Saqqez heeft een Koerdische burgeractiviste veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf. De rechtbank heeft de Koerdische burgeractiviste Zamaneh Zewyeh ervan beschuldigd lid te zijn van een van de Koerdische dissidente groeperingen. De rechtbank heeft haar op 28 april op de hoogte gebracht van het vonnis, maar de Koerdische media hebben het pas op 3 mei bekendgemaakt.

De Koerdische burgeractiviste Zamaneh Zewyeh, 29 jaar, is afgestudeerd in de rechten aan de Payam-Noor-Universiteit van Saqqez. Zij heeft een kind van 4 jaar.

Agenten van het Departement van Inlichtingen deden op 29 januari 2022 een inval in de woning van mevrouw Zewyeh en arresteerden haar zonder een arrestatiebevel voor te leggen. Zij lieten haar na 33 dagen opsluiting voorlopig vrij op een borgtocht van 300 miljoen Toman.

Tijdens haar detentie werd Zamaneh Zewyeh familiebezoek en toegang tot haar advocaat ontzegd.

De Koerdische burgeractiviste Zamaneh Zewyeh werd op 6 november 2017 ook al eens gearresteerd door de inlichtingendiensten in Saqqez. Zij werd er toen van beschuldigd het referendum in Koerdistan voor de oprichting van een onafhankelijke Koerdische Autoriteit te steunen. Na drie dagen werd zij tijdelijk vrijgelaten op een borgtocht van 80 miljoen Toman. Vervolgens kreeg ze in december 2017 een geselingstraf van 50 zweepslagen plus betaling van 1,8 miljoen Toman in contanten op beschuldiging van "verstoring van de openbare orde".

De Koerdische burgeractiviste Zamaneh Zewyeh deelt dezelfde zaak met Meghdad Hassan-Nejad en Mohammad Salimi. Zij kregen 27 maanden gevangenisstraf, waarvan zij op 28 april 2022 op de hoogte werden gebracht.