Koerdische politieke gevangene Zeinab Jalalian dringt aan op beëindiging van terechtstellingen

16 juli 2018

STFA

De Koerdische politieke gevangene Zeinab Jalalian riep het Iraanse volk en de internationale mensenrechtenorganisaties op actie te ondernemen om de doodstraf in Iran af te schaffen.

De Koerdische politieke gevangene Zeinab Jalalian, die zelf vier jaar in de dodencel heeft gezeten, heeft een open brief geschreven aan de ter dood veroordeelde politieke gevangenen Ramin Hossein Panahi, Zanyar en Loghman Moradi, Kamal Hassan Ramezan e.a. waarin zij de Iraanse bevolking en mensenrechtenorganisaties over de hele wereld oproept een front tegen de doodstraf te vormen. Hieronder de tekst van de brief van de Koerdische politieke gevangene Zeinab Jalalian:

Laat ons allemaal samen onze stem horen tegen de doodstraf voor Ramin, Zanyar, Loghman, Kamal en andere ter dood veroordeelde politieke gevangenen,

Op dit moment, nu ik deze brief aan u schrijf, ben ik vervuld van pijn en verdriet. Welke van de pijnen en het leed van het volk van ons moederland heeft u opstandig gemaakt, waarvoor u nu de doodstraf hebt gekregen?

U hebt ook die dragers gezien die hun leven in de waagschaal hebben gelegd om een stuk brood te verdienen om hun dierbaren te voeden. In alle samenlevingen ontvangen mensen een salaris voor wat ze doen als hun job. De dragers ontvangen echter kogels uit de Islamitische Republiek voor datgene waar ze voor zwoegen.

De moeder die met haar jonge kinderen in een steenoven werkt. Haar loon in deze door mannen gedomineerde samenleving en onder deze vrouwen hatende regering is alleen maar discriminatie en meer lijden.

De jonge vrouw die zichzelf in brand steekt vóór de ogen van haar huilende moeder om te protesteren tegen discriminatie. Of het jonge kind dat brood zoekt in een prullenbak.

Welke van deze pijnen heeft je opstandig gemaakt? Waarvoor betaal je de prijs, als Koerd of als mens?

Mijn geliefde natie Iran en mensenrechtenorganisaties, ik richt mij tot u van achter de tralies in een gevangenis van dit onderdrukkende regime, als een politieke gevangene die zelf vele jaren in de dodencel heeft gezeten.

Ik dring er bij u op aan zich te verenigen en een front te vormen tegen de doodstraf. Laten we niet toestaan dat de Islamitische Republiek de ouders van deze ter dood veroordeelde politieke gevangenen vanuit haar eigen onmenselijke belangen verdriet en leed berokkent. Laten we al het mogelijke doen om deze middeleeuwse straf uit te bannen. Laten we ons verzetten tegen de doodstraf, want ons stilzwijgen zou goedkeuring betekenen voor de doodvonnissen die zijn uitgesproken tegen Ramin, Zanyar, Loghman, Hedayat, Kamal en andere ter dood veroordeelde politieke gevangenen.