Lot van uitzonderlijk studentenactivist blijft na 18 dagen onbekend

22 dagen na de arrestatie van Ali Younesi, uitzonderlijk student van Sharif Industrial University, is er geen nieuws beschikbaar over zijn verblijfplaats en omstandigheden.

Ali Younesi, student Computer Engineering aan de Sharif Industrial University, werd op 10 april 2020 aangehouden door inlichtingenagenten in Teheran.

Tien agenten in burger vielen de woning van meneer Younesi binnen en namen hem op wrede wijze mee naar een onbekende locatie. Ze hebben geen bevel laten zien.

Er is geen informatie over de redenen voor de arrestatie, de beschuldigingen tegen hem en de plaats van detentie van deze student-activist.

Zijn zus, Ayda, en zijn broer, Reza, zeggen dat de agenten hem in zijn hoofd sloegen en zijn gezicht hebben bebloed.

In een videoclip die onlangs op sociale media is gepubliceerd, eiste Ayda Younesi de inlichtingendiensten om uit te leggen waarom ze haar broer hadden gearresteerd. Ze daagde ambtenaren uit om de details van de zaak van haar broer bekend te maken, en anders excuses aan te bieden.

"Waar staat in de wet dat een 20-jarige jongen mishandeld mag worden, terwijl zijn ouders geschokt zijn door zijn bebloede gezicht te zien?", betoogde mevrouw Younesi.

De uitzonderlijke student Ali Younesi won respectievelijk zilveren en gouden medailles op de Nationale Astrologie Olympiade van 2016 en 2017. Hij won ook een gouden medaille op de 12e Wereld Olympiade van Astrologie en Astrofysica in China.