Maryam Akbari Monfared onder maximale druk 70 dagen na verbanning

Maryam Akbari, Iran, stichting van de familieleden

Politiek gevangene Maryam Akbari Monfared staat onder maximale druk van het Ministerie van Inlichtingen, 70 dagen na haar verbanning naar de Centrale Gevangenis van Semnan.

Haar zaak wordt rechtstreeks gevolgd door het Ministerie van Inlichtingen. Niemand, zelfs niet de hulpaanklager die toezicht houdt op de rechtszaken van politieke gevangenen, mag zich in de zaak van Maryam Akbari mengen. Het Ministerie van Inlichtingen staat niet toe dat ook maar één van haar verzoeken wordt ingewilligd.

Akbari Monfared is beroofd van de meest fundamentele rechten van een gevangene, waaronder de toegang tot kranten, medische behandeling en gevangenisverlof. Zij heeft zeer weinig tijd om haar dagelijkse telefoontjes te plegen, die in het Veiligheidskantoor van de gevangenis en in aanwezigheid van een gevangenisbewaker worden gedaan.

Zij is op 9 maart 2021 met geweld uit de Evin-gevangenis verwijderd en verbannen naar de Centrale Gevangenis van Semnan. Zij wordt thans vastgehouden in de algemene afdeling van de gevangenis van Semnan, waar zij geen toegang heeft tot haar persoonlijke bezittingen.

De hygiënische omstandigheden in de algemene afdeling van de gevangenis van Semnan zijn erbarmelijk. Ondanks de wijdverbreide uitbraak van het coronavirus in de gevangenissen gebruikt iedereen dezelfde pantoffels. De gevangenisautoriteiten verstrekken geen detergentia of ontsmettingsmiddelen aan de gedetineerden.

Maryam Akbari Monfared heeft drie dochters en zit al ruim 11 jaar in de gevangenis. Zij werd gearresteerd op 31 december 2009, na de 27- december-opstand in Iran. Zij zit in de gevangenis zonder ook maar één dag verlof sinds haar arrestatie. Zij lijdt aan een schildklierafwijking en gewrichtsreuma.

De zus en broer van Maryam Akbari werden geëxecuteerd tijdens de massamoord op politieke gevangenen in de zomer van 1988. Twee andere broers van haar werden geëxecuteerd tijdens de massa-executies in het begin van de jaren '80.