Maryam Naghash Zargaran in kritieke gezondheidstoestand in Evin-gevangenis

 22 mei 2016

 Maryam (Nasim) Naghash Zargaran, politieke gevangene in de vrouwenafdeling van de Evin- gevangenis heeft constant ruis en pijn in haar oor. De dokters in de gevangeniskliniek vertelden haar na een eerste behandeling dat ze haar hoofd twee weken niet mocht bewegen, en dat, als de toestand hetzelfde zou blijven, zij een operatie zou moeten ondergaan. En dat alles, omdat de openbare aanklager haar verzoek om verlof om medische redenen geweigerd heeft.

Ondanks de kritieke toestand van Maryam (Nasim) Naghash Zargaran, een gevangen christin in de vrouwenafdeling van de Evin-gevangenis, werd haar overplaatsing naar een medisch centrum buiten de gevangenis geweigerd.

Een bron die dichtbij Zargaran staat, vertelde dat Maryam pijn in haar oor heeft en dat de dokters in de gevangeniskliniek haar vertelden dat ze haar hoofd twee weken niet mocht bewegen, en dat, als de toestand hetzelfde zou blijven, zij een operatie zou moeten ondergaan. Dit is niet alleen omdat de openbare aanklager haar verzoek om verlof om medische redenen geweigerd heeft, maar ook omdat haar overplaatsing naar een ziekenhuis geweigerd werd”.

Nasim Zargaran had als diagnose ASD gekregen en had 9 jaar eerder een hartoperatie ondergaan en heeft nu constante medische zorg nodig. Daarnaast zijn haar handen en benen gevoelloos geworden en lijdt ze sinds een jaar aan chronische gewrichts- en ruggenwervelpijn. Ze zou 5 dagen hospitalisatie en onmiddellijke fysiotherapie moeten krijgen, maar de openbare aanklager heeft dit geweigerd, waardoor ze nog steeds pijn lijdt. Zargaran heeft ook de diagnose ernstige anemie, diabetes en een hoog cholesterolgehalte na haar arrestatie, maar door de verwerping van haar verzoeken werden de behandelingen gestaakt.

Maryam (Nasim) Naghash Zargaran werd de eerste keer op het inlichtingenbureau ontboden in februari 2011 om ondervraagd te worden. Deze ondervragingen gingen vergezeld van bedreigingen en pesterijen van haar familieleden, en gebeurden op inofficiële locaties, en gingen voortdurend over het fenomeen huiskerken.

Uiteindelijk werd ze telefonisch door de veiligheidspolitie gedagvaard en gearresteerd, Saeid Abedini, een Iraans-Amerikaans burger die terugkwam naar Iran om een weeshuis in het noorden van Iran te stichten, werd gearresteerd. Op dezelfde dag werd het huis van haar vader door de politie doorzocht en werden haar boeken, religieuze pamfletten en persoonlijke bezittingen meegenomen.

Ze werd overgebracht naar de Evin-gevangenis voor haar vingerafdrukken en dan zonder enige aanklacht verder naar het Vozara-gebouw. Daar werd ze 5 dagen en nachten vastgehouden, met een minimum aan faciliteiten en werd daar ondervraagd. De voornaamste punten bij die ondervragingen waren huiskerken, de redenen voor hun groeiend aantal, hun leden en de aard van de rituelen in die kerken.

Zargaran werd overgeplaatst naar de Evin-gevangenis en later naar de afdeling nummer 2 van Shahid Moghadas, beschuldigd van propaganda tegen het regime.

Na 19 dagen van tijdelijke arrestatie werd zij op een borgsom van 700 miljoen IRR vrijgelaten. Ze werd tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld in Kamer nummer 28 van de Revolutionaire Rechtbank door rechter Moghiseh, wegens samenspanning en daden tegen de nationale veiligheid. En dat terwijl ze nog nooit iets over deze beschuldiging gehoord had.

Ze zit op het moment haar 4 jaar uit.