Mensenrechten campagne is geslaagd

ali younesi and amirhossein moradi

Twee jaar campagne voor het redden van het leven van 2 hoogbegaafde Iraanse studenten heeft geleid tot het afschaffen van hun doodstraf
Amir Hossein Moradi en Ali Jounesi, hoogbegaafde studenten van Technische Universiteit Sharif, werden elk tot 16 jaar celstraf veroordeeld.

Ali Jounesi student voor ICT en Amir Hossein Moradi student natuurkunde van de Technische universiteit Sharif werden in maart 2019 door de veiligheidsagenten aangehouden en naar de sectie 209 van de beruchte Evin gevangenis gebracht. Hun aanhouding is door agenten in burger gebeurd zonder aantonen van een arrestatiebevel en ze werden hardhandig bij de arrestatie geslagen.
De families van de twee geniale studenten zeiden dat ze werden gemarteld en gedwongen om valse verklaring af te leggen.
Ali Jounesi's zus, Aida Jounesi, plaatste kort na de arrestatie van haar broer een video op internet, waarin ze zei dat haar broer onder zware druk stond van de veiligheidsagenten in de gevangenis en de reden is dat hun families politieke gevangenen waren in Iran.
Twee jaar in voorarrest.
Ali Jounesi's broer, Reza Younesi, vertelde in februari 2021 aan internationale persbureaus dat zijn broer en Hossein Moradi 22 maanden in "voorarrest" zaten zonder basisrechten.
Eerder had Mustafa Nyli, de advocaat van Ali Jounesi, over de detentie van zijn cliënt in de Evin-gevangenis gezegd dat hij "in een cel van 2 bij 4 van de sectie 209 werd vastgehouden samen met een drugshandelaar", en slechts 20 minuten in 3 dagen per week mag luchten. Bovendien werd hij heel vaak tegen alle regels geblinddoekt.
Amir Hossein Moradi is de winnaar van de zilveren medaille van de Nationale Astronomie Olympiade 2016 en Ali Jounesi is de winnaar van de zilveren medaille van de Nationale Astronomie Olympiade 2015 en de gouden medaille van Astronomie Olympiade van de 2016. Ali Jounesi won ook een gouden medaille op de 12e World Astronomy and Astrophysics Olympiade in China.

Nationale en internationale inspanningen voor de vrijlating van Jounesi en Moradi.
Na de arrestatie van deze twee getalenteerde studenten, hebben we een tweejarige campagne gelanceerd om een einde te maken aan de marteling en de doodstraf met de medewerking en steun van vele internationale instanties, waaronder een groep parlementsleden uit Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland , evenals Roland, lid van de Federale parlement van Baden en Württemberg in Duitsland.
En een aantal Nobelprijswinnaars en academici schreven ook een gezamenlijke brief aan Antonio Guterres en Michel Bachelet, secretaris-generaal en Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, waarin ze er bij hen op aandrongen al het mogelijke te doen om de vrijlating van Ali Jounesi en Amir Hossein Moradi te bewerkstelligen.
In die brief spraken ze over de fysieke en mentale martelingen en mishandeling van Ali Jounesi en Ali Moradi om een "valse bekentenis" af te leggen.


De brief is ondertekend door Noam Chomsky, professor aan de M.A.T universiteit; Richard Roberts, Nobelprijswinnaar voor geneeskunde in 1993; Prof.Barry C. Barish, Nobelprijswinnaar voor natuurkunde; Prof.Martin Chalfie, Nobelprijswinnaar voor scheikunde, Prof.Randy Schekman Nobelprijswinnaar in de geneeskunde, Prof Jack Szostak, Nobelprijswinnaar in de geneeskunde, en David Wineland, Nobelprijswinnaar in de geneeskunde.
In 2021 waarschuwde Amnesty International ook voor het risico van executie van Ali Jounesi en Amir Hossein Moradi.
Amnesty International schreeft in de brief dat het linkeroog van Ali Jounesi ernstig is beschadigd door de mishandelingen. Hij zei ook dat het licht in zijn cel 24 uur aan was en dat hij geen begrip had van dag en nacht, wat hem mentale stress en pijn in zijn hoofd en ogen bezorgde. Amir Hossein Moradi meldde ook dat hij tijdens zijn detentie ernstig was geslagen.
We danken alle supporters, alle mensenrechtenpersoonlijkheden, alle wetgevers, evenals s’ werelds toonaangevende wetenschappers, die met ons hebben samengewerkt aan deze campagne om de executie van deze twee hoogbegaafde studenten in Iran te stoppen.

Voor hun vrijlating uit de gevangenis gaan onze wereldwijde campagne door.