Mensenrechtenverdediger Maryam Karimbeigi gearresteerd in Teheran

Maryam Karimbeigi

De mensenrechtenverdediger Maryam Karimbeigi is vandaag gearresteerd door staatsveiligheidsmedewerkers nadat ze het huis van haar moeder waren binnengevallen en hadden uitgekamd.

Shahnaz Akmali, de moeder van Karimbeigi, zei in een video vandaag dat haar dochter is gearresteerd.

Ze zei dat staatsveiligheidsmedewerkers haar huis zijn binnengevallen en ondersteboven hebben gekeerd. Ze is nog niet op de hoogte gesteld van de aanklacht tegen haar dochter.

Een zoon van Shahnaz Akmali, Mostafa Karim Beigi, werd doodgeschoten tijdens een protest in 2009.

Akmali en haar dochter Maryam Karimbeigi gingen zich uitspreken en hebben gerechtigheid gezocht voor de dood van vreedzame demonstranten.

De politie viel op een soortgelijke manier bij haar binnen in februari, maar ze was niet thuis toen de operatie plaatsvond. In april werd ze op het veiligheidskantoor ontboden van de Wetenschaps- en Onderzoekstak van de Islamitische Azad-Universiteit, om een officiële verklaring te krijgen nadat ze, zo wordt beweerd, van de onderwijsinstelling werd gestuurd terwijl ze daar studeerde voor haar mastergraad in de sociologie.

Shahnaz Akmali is eerder gevangengezet voor het zoeken van gerechtigheid.

Ze werd gearresteerd door het Inlichtingenministerie in januari 2017 en veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor "propaganda tegen de staat" in verband met haar activiteiten als lid van de rouwende Moeders van Laleh-Park, een groep slachtoffers van politiek geweld.

In zijn uitspraak van oktober 2017, verbood rechter Mashallah Ahmadzadeh van Tak 26 van het Revolutionaire Gerecht de 54-jarige moeder eveneens het verlaten van het land, deelname aan politieke activiteiten, en het posten van berichten op social media voor een jaar na het einde van haar gevangenisstraf.