Moeder van politieke gevangene Zeinab Jalalian Jalalian heeft haar dochter al 15 jaar niet gezien

Ghazal Balkhakanlu, de moeder van Zeinab Jalalian

De moeder van Zeinab Jalalian zei in een videoboodschap: "Ik heb mijn dochter al 15 jaar niet gezien. Haar is het recht ontnomen om haar familie te bezoeken en een advocaat te hebben. Ik vraag om hulp.”

Mevrouw Ghazal Balkhakanlu, de moeder van Zeinab Jalalian heeft middels een boodschap van alle mensenrechten organisaties hulp gevraagd om het leven van haar dochter te redden.

Op 20 februari 2022 heeft mevr. Ghazal Balkhkanlu, de moeder van Zeinab Jalalian, een politieke gevangene in ballingschap in Yazd-gevangenis, middels een videoboodschap met  van alle mensenrechtenorganisaties gevraagd om te helpen het leven van Zeinab Jalalian te redden. Hij zei dat Zainab geen advocaat mag hebben en geen bezoek van familie mag ontvangen.

De moeder van Zeinab Jalalian zei in haar boodschap, dat in het Koerdisch werd afgeleverd: "Ik heb mijn dochter al 15 jaar niet gezien. Ik weet niet wat haar toestand is, men zegt dat zij corona heeft, ik maak me zorgen om haar. Zij werd ook de toegang tot haar familie en advocaat ontzegd."

De moeder van Zeinab Jalalian voegde eraan toe: "Ik ben een bejaarde vrouw geworden, als moeder zou ik mijn dochter graag zien. Ik vraag om hulp van mensenrechtenorganisaties."

Het moet ook gemeld worden dat een bron eerder had geïnformeerd over de onbekende lot en verbroken contacten van Zeinab Jalalian in de Yazd-gevangenis en de bezorgdheid van de familie van deze politieke gevangene over haar toestand.

Deze bron had laten weten dat Zeinab Jalalian al bijna een jaar verstoken is van elk contact met de buitenwereld en haar familie, ondanks haar ernstige fysieke en mentale toestand, en haar gezondheidstoestand is onbekend.

Gevangenisfunctionarissen hebben verklaard dat deze situatie zal voortduren totdat Zeinab Jalalian berouw toont en een tv-interview geeft.

Het Mensenrechtencentrum “noch gevangenisstraf, noch executie”, roept alle mensenrechtenorganisaties en internationale gemeenschappen op om onmiddellijk actie te ondernemen om het leven van deze politieke gevangene te redden.

Zeinab Jalalian is de oudste vrouwelijke politieke gevangene met de zwaarste straf onder vrouwelijke politieke gevangenen in Iran.

Zij is geboren in 1982 in het dorp "Dim Gheshlagh" van de stad Mako in de provincie West-Azerbeidzjan. Zij werd in maart 2008 in Kermanshah gearresteerd en ter dood veroordeeld door het Islamitische Revolutionaire Tribunaal wegens "handelen tegen de nationale veiligheid" en "oorlog tegen God", nadat zij maandenlang in isoleercel van de inlichtingendienst van de stad had gezeten en zware fysieke en mentale martelingen had ondergaan.

Deze straf werd in 2011 goedgekeurd door het Hof van Beroep en daarna werd omgezet in levenslang, waarna Zeinab werd overgeplaatst in de Khoy-gevangenis in de provincie West-Azerbeidzjan. In de jaren in de gevangenis liep zij een aantal ziekten op, waaronder verminderd gezichtsvermogen, pterygium en spruw en Corona.

De politieke gevangene Zeinab Jalalian werd op 30 april plotseling overgeplaatst van de Khoy-gevangenis naar de Qarchak-gevangenis in Varamin. Zij werd tijdens deze hongerstaking op 25 juni 2020 van de Qarchak Varamin-gevangenis naar de Kerman-gevangenis overgeplaatst. Zij werd  in Kerman in isoleercel gezet, terwijl zij in Qaechak -gevangenis Corona had gekregen en het ging helemaal niet goed met haar. Zij was op 20 juni in hongerstaking gegaan met het verzoek naar Khoy of Evin gevangenissen terug te keren.

Zij werd op dinsdag 23 september 2021 overgebracht van de Kerman-gevangenis naar de Kermanshah-gevangenis, nadat zij drie maanden lang isoleercel had moeten doorstaan terwijl haar fysieke toestand zeer ernstig was.

En na meer dan een maand gevangenschap in de Kermanshah-gevangenis, werd hij op 11 november 2021 overgeplaatst in de Yazd-gevangenis.

Deze veerkrachtige politieke gevangene heeft herhaaldelijk verzoeken van agenten van het Ministerie van Inlichtingen afgewezen om interviews af te leggen en berouw tonen en hoewel zij veel druk verdraagt, waaronder martelingen en onthouding van medische behandeling en de mogelijkheid om haar gezichtsvermogen te verliezen, weigert zij samen te werken met de inlichtingendienst en het Iraanse regime.

 

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag onthulde Zeinab Jalalian vanuit de Khoy-gevangenis in een bericht een deel van de misdaden in de gevangenis en schreef:

"O onderdrukkers, jullie hebben gezien dat jullie onze eisen niet kunnen stoppen door vrouwen af te slachten, te martelen en op te sluiten. Wanneer de essentie van een vrouw met vrijheid is gekneed, kan geen enkele onderdrukking en geweld haar op de knieën krijgen. Ik realiseerde me dit toen ik in handen was van de onderdrukkers van de Islamitische Republiek. Ze scheurden mijn kleren aan mijn lichaam, sloten mijn ogen, bonden mijn handen en voeten vast aan een ijzeren bed en begonnen me vreselijk te martelen. Geloof me, hoe meer de onderdrukkers mijn onderdrukking en marteling vergroten, hoe dapperder en veerkrachtiger ik word."

 

Zondagavond 20 februari 2022 heeft de inlichtingendienst van de stad Mako moeder van Zeinab Jalalian, 71 jaar oud telefonische opgeroepen om de volgende dag te verschijnen op het bureau. Toen zij naar de inlichtingendienst ging werd zij verhoord en bedreigd als zij nog een keer over haar dochter met de media praat, krijgt zij negatieve consequenties.