Moeder van twee in Iran gedode jongemannen bestrijdt onrechtvaardigheid

Soheila Shirvani, de moeder van twee jongemannen die in Iranshahr zijn gedood, zoekt gerechtigheid onder een onderdrukkend regime. In een open brief riep ze het Iraanse volk op om haar stem overal te laten horen.

Soheila komt uit Iranshahr, een stad in Sistan, provincie Baluchestan, Zuidoost-Iran.

Woensdag 6 mei 2020 heeft de staatsveiligheidsdienst (SSF) een inval gedaan in het huis van de familie Baluch in de wijk Asadabad in Iranshahr. De troepen van SSF schoten de twee broers van dichtbij neer en doodden ze allebei.

Ahmad Pourian, de broer van Mohammad en Mehdi Pourian, 18 resp. 20 jaar oud, sprak over de inval van SSF en zei dat zijn broers hadden geslapen toen de SSF-troepen hun huis binnenvielen. De troepen hebben de twee broers wakker gemaakt, geslagen en gedood.

"Nadat Mohammad en Mehdi waren geslagen - voor de ogen van onze moeder - beval de SSF van Iranshahr hen te vluchten. Mehdi begon te rennen, maar hij werd in de rug geschoten en gedood. Mohammad weigerde te vluchten. Hij werd doodgeschoten in zijn huis voor de ogen van zijn moeder," voegde Ahmad eraan toe.

Volgens Ahmad Pourian werd bij de inval ook zijn moeder geslagen. Nadat ze getuige was van de moord op twee van haar zonen, kreeg ze een hartaanval. Ondertussen kreeg Ahmad's vader een zenuwinzinking.

Soheila Shirvani plaatste haar audioboodschap op donderdag 12 juni online en kondigde aan dat ze op zoek was naar gerechtigheid voor haar zonen.

De moeder van de twee gedode jongemannen zei in haar boodschap: "Ik breng  de zaak van de moord op twee van mijn kinderen voor de rechtbank. Het hof vertelde ons dat de moord op mijn kinderen werd bevolen door Golmohammadi, de SSF-strijdkrachten voerden zijn bevel uit."

Mohsen Golmohammadi is de openbare revolutionaire aanklager van Iranshahr. Mevrouw Shirvani maakte bezwaar tegen het feit dat de rechtbank de zaak niet in behandeling heeft genomen en tegen de omstandigheden waaronder de rechtbank niet in actie kwam.

"Door het Coronavirus verlaat niemand het huis, zelfs nog niet om brood te kopen. Maar ik ben niet bang voor het virus. Ik heb twee kinderen verloren. Ik ben altijd bij deze rechtbank of dat SSF-station. Elke ochtend als ik wakker word, ga ik naar dit of dat kantoor. Waarom hebben jullie mijn leven tot een ellende gemaakt? Waarom hebben jullie mijn hart gebroken? Waarom hebben jullie mij vernietigd? Jullie hebben mijn ziel vermoord. Ik ben een moeder," zei ze in een ander deel van haar boodschap. "God, dit zijn de onderdrukkers die over ons heersen. U bent de grote God, dus neem wraak op hen... Laat mijn stem overal horen..."