Mohammad Mehdi Karami en Mohammad Hosseini zijn terechtgesteld in de centrale gevangenis van Karaj.

Mohammad Mehdi Karami en Mohammad Hosseini zijn terechtgesteld in de centrale gevangenis van Karaj.

Volgens de Iraanse mensenrechtenorganisatie,en het Meezan nieuwsagentschap zijn zaterdag 7 januari 2023 Mohammad Mehdi Karami en Mohammad Hosseini, twee demonstranten van de landelijke demonstratie van 2022, terechtgesteld in de centrale gevangenis van Karaj.

De 22-jarige Mohammad Mehdi Karami, een inwoner van Karaj, die verschillende medailles en kampioenstitels in karate heeft, werd terechtgesteld terwijl hij sinds 4 januari in hongerstaking was uit protest tegen het doodvonnis.

Een ingelichte bron m.b.t. de marteling en gedwongen bekentenis van Mehdi Karami zei: "Mehdi werd gearresteerd op 5 november en zijn proces vond plaats op 30 november." Op 5 november, na zijn arrestatie, sloegen ze hem zodanig dat ze dachten dat hij dood was. Op 30 november zaten er twee mensen links en rechts van hem in de rechtszaal en moest hij spreken vanaf het blad dat ze hem hadden gegeven.

Mehdi Karami en Mohammad Hosseini waren samen met 13 andere demonstranten. Op 3 november 2022, werden zij in de buurt van  de Behesht-Sakineh-begraafplaats in Kamalshahr, Karaj, gearresteerd tijdens de ceremonie voor hen die gestorven waren op weg naar de vrijheid. En zij werden berecht in de rechtbank van Alborz onder leiding van rechter "Musa Asif al-Husseini" op grond van beschuldigingen van corruptie op aarde en verdere aanklachten.

Mashallah Karami beschreef het moment waarop zijn zoon hem vertelde dat hij de doodstraf had gekregen.

"Mijn zoon belde ons op woensdag om 14.00 uur en zei: 'Pap, ze hebben de vonnissen uitgesproken. Mijn vonnis is de dood'. Mijn zoon huilde en zei: 'Vertel moeder niets'...zijn moeder is erg afhankelijk van Mehdi", zei de vader.

Mashallah Karami is een verkoper van papieren handdoeken in Nazarabad, provincie Alborz. Hij zei dat hij naast Mohammad Mehdi nog een gehandicapt kind heeft.

"Mijn zoon is een atleet en hij streefde ernaar eer en roem te behalen. Als er iets met Mehdi gebeurt, zal ook ons leven eindigen. Ik zei tegen de heer Asef Hosseini: "Geef mijn kind alstublieft twee keer levenslang, maar laat hem niet terechtstellen. Mijn zoon heeft verschillende nationale karatekampioenschappen gewonnen. Ik ben een marskramer en heb hem opgevoed terwijl ik werkte als arbeider."