Nazila Maroufian, vrijgelaten uit de Evin-gevangenis

Na haar vrijlating zei Nazila Maroufian: "Accepteer geen slavernij", want je verdient het beste.

Nazila Maroufian, journaliste en politiek gevangene, werd gearresteerd en gevangengezet door de veiligheidstroepen, vanwege het interview dat zij opnam met de vader van Mehsa Amini. Voor de Evin- gevangenis stak zij haar hand op als teken van overwinning.

Zij, die werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en een verbod om Iran voor vijf jaar te verlaten, deelde in een reeks Twitter-berichten mee, dat de veiligheidsagenten haar huis in Teheran waren binnengevallen en al haar werkmateriaal in beslag hadden genomen.

De veiligheids- en gerechtelijke autoriteiten van de Islamitische Republiek krijgen te maken met ernstige kritiek uit de internationale gemeenschap, vanwege de manier waarop zij hun journalisten behandelen. Volgens gepubliceerde rapporten werden vorig jaar ten minste 95 journalisten gearresteerd na de protesten, die volgden op de dood van van Mehsa Amini. Volgens de gegevens van "Committee to Protect Journalists" werd Iran in 2022 beschouwd als "de ergste gevangenis voor journalisten ter wereld".

Hallo aan alle dierbaren. Ik dank iedereen die mijn familie en vrienden heeft bezocht en aan mij heeft gedacht, toen ik in deze moeilijke tijd in de gevangenis zat. Ik geef jullie een handkus. Er stond een zin in een van de boeken, die ik las in de gevangenis: "Je verdient het beste, dus accepteer geen slavernij."