Negen Baha'i-burgers gedagvaard voor gevangenisstraffen wegens het aanhangen van hun geloof

Bahai's in Iran, Stichting van de familieleden

De Iraanse autoriteiten hebben negen Baha'i-burgers gedagvaard om gevangenisstraffen te ondergaan na hen te hebben veroordeeld wegens veiligheidsdelicten op grond van vreedzame activiteiten, waaronder het verkondigen van het Baha'i-geloof.

Op 6 april werden negen Baha'i-mannen en -vrouwen gedagvaard om hun gevangenisstraf uit te zitten in de provincie Alborz, ten westen van de hoofdstad Teheran. Zij kregen te horen dat zij zich binnen vijf dagen moesten melden om hun straf uit te zitten.

De negen Baha'i-mannen en -vrouwen werden geïdentificeerd als Houman Khoshnam, Elham Salmanzadeh, Payam Shabani, Kianoush Salmanzadeh, Sorush Agahi, Parvan Manavi, Jamileh Pakrou, Peyman Manavi en Neda Shabani.

Eerder, in augustus 2020, werden deze Baha'i-burgers door Kamer 2 van de Shahriar Revolutionaire Rechtbank, voorgezeten door rechter Panahi, elk veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf, en het Hof van Beroep van Teheran heeft het vonnis bekrachtigd.

Volgens het vonnis, dat werd bevestigd door Kamer 36 van het Hof van Beroep van Teheran, voorgezeten door rechter Seyed Ahmad Zargar, werden de Baha'i-mannen en -vrouwen veroordeeld tot elk één jaar gevangenisstraf op beschuldiging van "propaganda-activiteiten tegen de staat door middel van verkondiging van het Baha'i-geloof".

Zij werden eerder tussen september en december 2018 door veiligheidstroepen aangehouden in het Andisheh-district in Karaj, en overgebracht naar het detentiecentrum van het ministerie van Inlichtingen, Afdeling 209 van de Evin-gevangenis. Zij werden vervolgens op borgtocht vrijgelaten tot het einde van het proces.

De woningen van de Baha'i-burgers werden doorzocht, en hun persoonlijke bezittingen, waaronder hun religieuze boeken, elektronische apparaten, computers en smartphones, werden bij hun arrestatie in beslag genomen.

Het Iraanse regime erkent de Baha'i-gemeenschap, die meer dan 300.000 leden telt in het land, niet. In plaats daarvan arresteren de Iraanse autoriteiten al vier decennia lang routinematig minderheids-Baha'i vanwege hun religieuze activiteiten, waarbij ze hen zonder bewijs beschuldigen van schending van de nationale veiligheid. De meesten worden beschuldigd van "verbreiding" van het Baha'i-geloof, wat de autoriteiten beschouwen als een vorm van propaganda tegen het regime.