Onbekende aanvallers vallen moeder aan van politieke gevangene die in gevangenis stierf

Gohar Eshghi

De bejaarde moeder van een blogger die in 2012 in hechtenis stierf, is op donderdag 9 december in Iran door onbekenden aangevallen toen zij op weg was om het graf van haar zoon te bezoeken.

Gohar Eshghi, de moeder van Sattar Beheshti heeft gerechtigheid geëist voor haar zoon die op 30 oktober 2012 door veiligheidstroepen werd gearresteerd vanwege zijn blogactiviteiten en enkele dagen later overleed, in wat een geval van marteling in detentie zou zijn.

Op donderdag 9 december, net voor de middag, was Eshghi op weg naar de begraafplaats toen twee mensen op een motor naderden en de bejaarde vrouw aanvielen en haar tegen de grond sloegen. Mensen die het incident zagen brachten haar met verwondingen naar een ziekenhuis, zo liet een verklaring van Sattar Foundation op Instagram weten.

In de verklaring staat dat veiligheidsagenten een maand geleden de familie hadden aangehouden om te voorkomen dat ze zich bij andere families van slachtoffers van een bijeenkomst zouden voegen. Tijdens die arrestatie bedreigden agenten de familie dat sommige mensen in de gevangenis sterven door marteling, maar dat sommigen ook kunnen sterven door een ongeluk of in een woordenwisseling. Na het incident bleef de familie anonieme bedreigingen ontvangen.