Ongeveer 600 vrouwen gearresteerd op de verjaardag van de opstand van 2022 en van de dood van Mahsa Amini

Ongeveer 600 vrouwen werden gearresteerd op de verjaardag van de opstand van 2022

Een zogenoemd comité dat toezicht houdt op de omstandigheden van degenen die tijdens de protesten zijn gearresteerd, heeft gemeld dat er minstens 600 vrouwen zijn gearresteerd in Teheran op de verjaardag van de moord op Zhina Mahsa Amini en het begin van de landelijke opstand van 2022 in Iran.
Volgens dit rapport worden 130 vrouwen momenteel vastgehouden in de quarantaine-afdeling van de Qarchak-gevangenis. De autoriteiten hebben zaken tegen deze vrouwen aangespannen bij de rechterlijke macht. (Het staatsbedrijf Baharnews.ir, 21 september 2023)
Eerdere berichten gaven aan dat 360 vrouwen die waren gearresteerd tijdens de protesten op 16 september 2023 in Teheran waren overgebracht naar de Qarchak- gevangenis, ten oosten van Teheran.
Gevangenen in de Qarchak-gevangenis hielden een protest op 16 september. Gevangenbewaarders openden het vuur op gevangenen en verwondden minstens 20 van hen. De protesten en de daaropvolgende botsingen leidden tot een brand in deze gevangenis. Op dit moment beschikken de gevangenen in Qarchak niet over gekookt water, voedsel en medicijnen. Veel gevangenen worden geconfronteerd met nieuwe zaken. Een beruchte rechter, Mohammad Reza Amouzad, is in Qarchak gestationeerd om snel vonnissen uit te spreken over de vrouwen die in deze gevangenis vastzitten.