Politiek gevangene Leila Chegini opgesloten in de gevangenis van Nowshahr

Leila Chegini

Leila Chegini, verstoken van medicijnen, loopt het risico verlamd te raken aan beide benen
15 mei 2022


Leila Chegini, een politieke gevangene in de gevangenis van Nowshahr, verkeert in slechte gezondheid.
Mevr. Chegini heeft ernstige problemen met haar benen en rug. "Haar benen zijn erg gezwollen en gekneusd, en ze kan nauwelijks lopen," zei een welingelichte bron. "Ze heeft ernstige rugpijn, maar een bezoek van een forensisch arts wordt haar geweigerd. Ondanks herhaalde verzoeken om een arts, hebben de autoriteiten geen actie ondernomen."
Volgens bronnen dicht bij de familie krijgt Leila geen medicijnen of heeft ze gevaarlijke, verslavende medicijnen toegediend gekregen.
Leila Chegini, een politieke gevangene in de gevangenis van Nowshahr, loopt het risico verlamd te raken aan beide benen. Voordat zij werd gearresteerd, was zij onder behandeling van een arts wegens ernstige vergiftiging en het risico van verlamming in beide benen. De gevangenisautoriteiten hebben haar onder dergelijke omstandigheden elke medische zorg en zelfs essentiële geneesmiddelen ontzegd.


Politieke gevangene Leila Chegini begint hongerstaking


Politiek gevangene Leila Chegini begon op 27 april 2022 een hongerstaking in de gevangenis van Nowshahr.
De 43-jarige politieke gevangene protesteert hiermee tegen haar langdurige onzekere status en de onmenselijke druk en beperkingen die haar worden opgelegd.
Een van de redenen waarom politiek gevangene Leila Chegini een hongerstaking is begonnen, is dat de gevangenisautoriteiten haar niet de medicijnen geven die van levensbelang zijn voor haar behandeling. Ook wordt haar telefoongesprekken en familiebezoeken ontzegd.


Politiek gevangene Leila Chegini heeft twee kinderen


Leila Chegini, 43 en moeder van twee kinderen, wordt gemarteld in de gevangenis van Nowshahr in het noorden van Iran.
Inlichtingenagenten arresteerden haar thuis in Karaj op 16 maart 2022. Volgens de inlichtingen- en veiligheidsdiensten luidt de aanklacht propaganda tegen de staat.
Zij werd overgebracht naar het departement Inlichtingen van Sari, de hoofdstad van de provincie Mazandaran in Noord-Iran. Daar werd zij gedurende 20 dagen gefolterd en ondervraagd en vervolgens overgebracht naar de gevangenis van Nowshahr en in voorlopige hechtenis gehouden.
Mevr. Chegini werd gemarteld terwijl zij ernstig ziek was, maar haar werd de toegang tot een dokter en tot de geneesmiddelen die zij nodig had, ontzegd. Gezien de ernst van haar ziekte zou haar leven in gevaar zijn, indien zij geen toegang kreeg tot de nodige medicijnen en medische verzorging.
Op bevel van het hoofd van de gevangenis van Nowshahr hebben verschillende ingehuurde gevangenen Leila aangevallen en zwaar mishandeld. De politieke gevangene raakte gewond aan oog, gezicht en rug, maar er is geen onderzoek ingesteld.
Ondervragers en folteraars hebben politiek gevangene Leila Chegini onder druk gezet om een valse bekentenis tegen zichzelf af te leggen om het gelijk van het scenario van de inlichtingendiensten te bewijzen.
Na 20 dagen detentie zou Leila Chegini worden berecht zonder dat een datum werd vastgesteld. Ook wordt haar de toegang tot een advocaat van haar keuze ontzegd.