Politieke gevangene reageert in brief vanuit gevangenis op beweringen aanklager

Politieke gevangene reageert in brief vanuit gevangenis op beweringen aanklager

Politiek gevangene Maryam Akbari Monfared heeft in een open brief gereageerd op de recente uitlatingen van Hossein Mousavi Tabrizi, hoofdaanklager van de revolutionaire rechtbanken tijdens de jaren tachtig, over de executie van politieke gevangenen in 1988.

In antwoord op de vraag waarom klachten over de buitengerechtelijke executies in 1988 in Iran geen vervolg hebben gekregen, beweerde Mousavi Tabrizi onlangs in een interview dat "in de eerste dagen toen [politieke gevangenen] werden berecht, de families een klacht hadden kunnen indienen, maar dat zij dat toen niet hebben gedaan".

Akbari Monfared, wiens broer en zuster in 1988 onder dwang verdwenen en in het geheim buitengerechtelijk werden geëxecuteerd, schreef in haar brief "Misschien bent u het vergeten, laat me u eraan herinneren dat de families niet eens het recht hadden om een rouwceremonie te houden."

"U arresteerde de families tijdens diezelfde rouwceremonies en stuurde hen naar de gevangenis; U gaf de families de lichamen van hun geliefden niet, u vertelde hen niet waar ze begraven waren, en zelfs geen adres! En nu, drie decennia na het bloedbad praat u over klachten?" schreef Maryam Akbari.

"Nu ik na drie decennia een klacht heb ingediend, wat hebben jullie met mij gedaan? Behalve bedreigingen en deportatie en voortdurende illegale opsluiting?" voegde Maryam Akbari Monfared eraan toe.

Maryam Akbari Monfared werd gearresteerd op 31 december 2009, en heeft al bijna 13 jaar van haar 15-jarige straf uitgezeten wegens "vijandschap tegen God" (moharebeh).

De klacht betreft de buitengerechtelijke executie en gedwongen verdwijning in 1988 van haar zuster Roghayeh Akbari Monfared en haar broer Abdolreza Akbari Monfared, die 17 jaar oud was op het moment van zijn arrestatie in 1980.

In haar klacht verzocht zij om "een officieel onderzoek naar de buitengerechtelijke executie van haar broer en zus" en verzocht zij om "gedetailleerde informatie over de executies, met inbegrip van de locatie van de massagraven, en de identiteit van de daders".

Tot op heden hebben de autoriteiten haar klacht niet in behandeling genomen. In plaats daarvan kreeg zij represailles te verduren.

In de afgelopen jaren hebben ambtenaren van het ministerie van Inlichtingen gedreigd haar te onderwerpen aan interne "verbanning" of haar een extra gevangenisstraf op te leggen als ze zich bleef uitspreken tegen de volgens internationaal recht gekwalificeerde misdaden van de autoriteiten en de mensenrechtenschendingen, zoals ze onlangs deed in een open brief in juli 2021 waarin ze de onwettige moorden op demonstranten in november 2019 en juli 2021 aan de orde stelde.

Op 9 maart 2021 werd zij abrupt verbannen naar de gevangenis van Semnan. Sinds zij met geweld en onder dwang uit de Evin-gevangenis is overgeplaatst, staat zij onder dubbele druk en beperkingen.

Mevrouw Akbari Monfared wordt vastgehouden tussen gewone gevangenen in de algemene afdeling van de gevangenis van Semnan, in strijd met het beginsel van scheiding van misdaden.