Protest tegen het verbod aan verscheidene gevangenen uit de Evin-gevangenis om bezoek van buiten te ontvangen

Protest tegen het verbod aan verscheidene gevangenen uit de Evin-gevangenis om bezoek van buiten te ontvangen

Sommige politiek gevangenen in de Evin-gevangenis was het verboden om bezoek van buiten te ontvangen. Bij wijze van protest hebben enkele andere gevangenen geweigerd naar hun bezoek te gaan.


Op dinsdag 6 juni 2023 hebben gevangenisautoriteiten enkele politiek gevangenen van Vleugel 4 van de Evin-gevangenis verboden om hun bezoek te ontvangen. Onder deze gevangenen bevonden zich Ali Younesi, MiryousefYounesi, Amir Hossein Moradi, Seyed Javad Hosseini, KamyarFakour, en Arash Johari.

Hierop besloten twee andere politiek gevangenen, Jaafar Ebrahimi en Rasool Bodaghi, om hun families niet te ontmoeten, bij wijze van protest.

Er is geen informatie over de reden van de uitsluiting van deze politiek gevangenen.

Ali Younesi en Amirhossein Moradi, twee vooraanstaande wis- en natuurkundestudenten, werden veroordeeld tot 16 jaar hechtenis, na lange tijd in een isoleercel te hebben doorgebracht.

MiryosefYounesi, de vader van Ali Younesi, verblijft nu al maanden in de Evin-gevangenis, lange tijd opgesloten in een isoleercel zonder medicijnen of behandeling, en dat terwijl hij ziek is.

Arash Johari, geboren in 1992, komt uit Parsabad, Moghan, en woont in Teheran. Op 6 oktober 2020 werd hij in zijn huis gearresteerd door veiligheidsbeambten en overgebracht naar het Vleugel 2-A-detentiecentrum van de Evin-gevangenis. Deze politiek gevangene werd door het Revolutionaire Hof van Teheran veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf, waarvan hij 7½ jaar dient uit te zitten. Hij verblijft nu 30 maanden in hechtenis, in de Evin- en Gohardasht-gevangenissen.