Protestschreeuw tegen terechtstellingen: Families van gevangenen komen bijeen in Teheran, Bandar Abbas en Isfahan.

Protestschreeuw tegen terechtstellingen: Families van gevangenen komen bijeen in Teheran, Bandar Abbas en Isfahan.

Stijgende terechtstellingen wekken publieke verontwaardiging.

Met een krachtige uiting van hun ongenoegen verzamelden de families van gevangenen die tot de doodstraf zijn veroordeeld zich op maandag 15 mei voor het gerechtsgebouw in de Keshavarzstraat in Teheran. Zij protesteerden heftig tegen het toenemende aantal terechtstellingen en eisten een onmiddellijke stopzetting van de onrechtvaardige terechtstellingen van hun geliefden.

De kinderen van de gevangenen droegen hartelijke boodschappen mee en hielden borden omhoog met daarop zinnen als "Laat mijn vader niet terechtstellen" en "Nee tegen terechtstelling", waarmee ze hartstochtelijk aandrongen op beëindiging van de terechtstellingen. Ondertussen scandeerden de families van de veroordeelden op grond van drugsgebruik "Niet terechtstellen" om hun pleidooi tegen de terechtstelling van hun familieleden kracht bij te zetten.

De staatsveiligheidsdienst nam echter zijn toevlucht tot gewelddadige maatregelen, viel de vreedzame bijeenkomst van de families aan en verhinderde hen hun bijeenkomst voort te zetten.

Ondertussen hielden families van gevangenen in Bandar Abbas een protestbijeenkomst buiten de gevangenis van Bandar Abbas.

Op de avond van zaterdag 14 mei heeft een moedige groep mensen in Isfahan haar bezorgdheid geuit over de mogelijke terechtstelling van drie verdachten. Zij organiseerden een protestbijeenkomst buiten de Dastgerd-gevangenis. De deelnemers botsten met de repressieve troepen en verzetten zich krachtig tegen de terechtstellingsbevelen. Als reactie op het protest van de mensen gebruikten agenten van het regime traangas om de demonstratie te onderdrukken.

Deze protesten komen te midden van alarmerende berichten over terechtstellingen in Iran. Sinds 21 april 2023 heeft het regime van de mullahs ten minste 90 personen terechtgesteld, wat de bezorgdheid doet toenemen.