Ramadan: het recht op voedsel ontzeggen staat gelijk aan ontzegging van het recht op leven.

prison Iran

Gevangenen in de Qarchak- en Sanandaj-gevangenis krijgen nauwelijks eten

April 2022

Qarchak-geïnterneerden verstoken van minimale voorzieningen tijdens ramadan

Tijdens de Ramadan zijn politieke gevangenen in de Qarchak-gevangenis in Varamin verstoken van basisvoorzieningen.

Deze vrouwen hebben geen plek om een kookstelletje te gebruiken om een eenvoudige maaltijd te bereiden voor na hun vasten of zelfs maar een soep op te warmen voor de zieken. Het gevangeniseten bevat geen vlees en in plaats daarvan wordt soja aan het voedsel toegevoegd. Eieren worden slechts één keer per week verstrekt. Door de slechte kwaliteit van het gevangenisvoedsel voelen de gevangenen zich zwak en hebben zij eigenlijk behoefte aan eieren om hun tekorten aan te vullen, maar die .krijgen ze dus veel te weinig. De gevangenen van Qarchak kunnen zelfs niet elke week eieren kopen in de gevangeniswinkel. De producten die de gevangeniswinkel verkoopt, zijn duur, beperkt en van slechte kwaliteit. Rauwe ingrediënten worden er helemaal niet verkocht.

Een ander probleem is dat de zalen van de gevangenis van Qarchak warm zijn. Door de geografische ligging zijn de hallen warm, en het koelsysteem kan de hallen niet koelen, alhoewel de zomer nog niet eens begonnen is. Dergelijke omstandigheden verergeren de situatie van de zieke gevangenen, die met talrijke problemen worden geconfronteerd.

Gevangenbewaarders en ambtenaren in de Charnak-gevangenis maken van elke gelegenheid gebruik om de druk op de politieke gevangenen op te voeren. Gebrek aan warm water in de koude winter, de verspreiding van Omikron in deze gevangenis, en het ontzeggen van het recht op verlof aan gevangenen behoren tot de druk die op politieke gevangenen in deze vrouwengevangenis wordt uitgeoefend.

Als directeur van Qarchak is Soghari Khodadadi de belangrijkste functionaris die verantwoordelijk is voor het onder druk zetten van gevangenen, met name politieke gevangenen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft Khodadadi op 7 december 2021 op de zwarte lijst geplaatst.

Opzettelijke uithongering van gevangenen in Sanandaj tijdens de ramadan

In de vrouwenafdeling van de Sanandaj-gevangenis, bekend als het Correctional and Training Center, verstrekken de gevangenisautoriteiten tijdens de Ramadan slechts één maaltijd per dag. Het opzettelijk uithongeren van vrouwelijke gevangenen tijdens de Ramadan heeft hen ernstige lichamelijke en psychische problemen bezorgd.

Een welingelichte bron meldde dat slechts een klein aantal vrouwelijke gevangenen vast. De meeste niet-vastende gevangenen worden echter opzettelijk uitgehongerd door het gevangenispersoneel en krijgen eveneens slechts één maaltijd per 24 uur.

Het opzettelijk uithongeren van gevangenen is een duidelijk voorbeeld van foltering. Door gevangenen het recht op voedsel te ontzeggen, wordt hen in feite het recht op leven ontzegd. Het leven van de vrouwen in de bovengenoemde gevangenissen is in gevaar.