Scholen van Iran’s olierijke regio hebben geen leraren

27 september 2017

 

 Het nieuwe schooljaar in Iran begon terwijl sommige scholen in de olierijke zuidwestelijke provincie geen leraren hebben. Bovendien zijn de meeste faciliteiten van deze scholen totaal verouderd en onbruikbaar.

Volgens berichten uit de streek hebben scholen in het Ghaizaniyeh-district van Ahwaz geen leraren en zijn leerlingen in verwarring en op drift. Er zijn 600 oliebronnen in de streek. Ghaizaniyeh bevindt zich in het oosten van Ahwaz, waar 38.000 mensen in 80 dorpen leven.

Mohammad Bawi, een lid van de districtsraad verklaarde zondag, 24 september, dat deze afdeling uit in totaal 60 onderwijsinstellingen in drie segmenten bestaat, waarvan 40% zonder leraren zaten, waaronder een aantal zelfs zonder administratieve ondersteunende eenheden.

Volgens dit raadslid hebben functionarissen een oplossing moeten zoeken, waarbij het ministerie van onderwijs in antwoord op vragen van de raad verklaarde dat het zelf met een ernstig tekort aan onderwijspersoneel en middelen te maken heeft en dat de dorpelingen maar zelf een oplossing moeten vinden voor hun scholen en kinderen.

De onderwijsinstellingen in Ghaizaniyeh hebben buiten hun tekort aan leraren ook een ernstig tekort aan faciliteiten, en de meeste leermiddelen zijn verouderd en onbruikbaar.

De gouverneur in de Khuzestan-provincie had al vóór het begin van het schooljaar drie nieuwe scholen beloofd.

Maar door het ontbreken van de nodige kredieten werd deze belofte van de gouverneur niet nagekomen.

Ondanks de aanwezigheid van meer dan 600 bronnen in het gebied heeft het ministerie van olie geen enkele hulp geboden om de onderwijssituatie in de regio te verbeteren.

De plaatselijke bevolking heeft herhaaldelijk het ministerie van olie opgeroepen om bij te dragen tot een oplossing door enkele onderwijsinstellingen en scholen te bouwen als compensatie voor de door de oliewinning veroorzaakte schade in de streek en voor de grote inkomsten uit de oliewinning. Inwoners verklaarden echter dat al deze verzoeken verworpen werden.