Succesvolle mensenrechtenactie: Terechtstelling van Reyhaneh Jabbari verhinderd

De terechtstelling van de 26-jarige Iraanse Reyhaneh Jabbari werd door middel van een wereldwijde protestcampagne op het laatste moment verhinderd.

De ter dood veroordeelde 26-jarige Iraanse Reyhaneh Jabbari zou op 15 april in Teheran terechtgesteld worden. Een internationale protestcampagne van mensenrechtenactivisten uit Iran en andere landen alsmede van velen van onze Zwitserse vrienden kon de terechtstelling echter voorlopig verhinderen. De voltrekking van de terdoodveroordeling werd opgechort. De mensenrechtencampagne zet zich er nu voor in dat het doodvonnis opgeheven zou worden.

Reyhaneh Jabbari zit al sinds 2007 in de Teheraanse Evin-gevangenis. Zeven jaar geleden verwondde zij een man dodelijk met een messteek in de schouder. Volgens haar verklaring had hij geprobeerd haar te verkrachten. Zij heeft daarbij in noodweer gehandeld. Na haar arrestatie werd Reyhaneh Jabbari twee maanden lang in een isoleercel in de Evin-gevangenis opgesloten, waarbij ze geen toegang tot rechtsbijstand of haar familie had.

In een door veel mensenrechtenactivisten als uiterst unfair bestempeld proces werd de jonge vrouw toch aan moord schuldig bevonden en ter dood veroordeeld.

 

 

STFA, Stichting van de Familieleden