Vasthouden van 10 arbeidskinderen in de kelder van het welzijnsbureau in Shahinshahr door het Iraanse regime

Volgens het staatspersbureau ISNA in Iran hoorden een aantal inwoners van Shahinshahr donderadag 8 oktober 2020 het geschreeuw en de hulpvraag vanuit de kelder van het welzijnsbureau van de stad. Die hulp wilden vanwege honger en kou.

Volgens het rapport werden tien arbeidskinderen gearresteerd in het kader van “spoedactie van het regime voor verwijderen van arbeidskinderen” en zonder enige zorg opgesloten in een donkere, vochtige en koude kelder”. 

Volgens de statistieken zijn er tussen de drie miljoen (officiële statistieken) en zeven miljoen (niet-officiële statistieken) arbeidskinderen in Iran die geen onderwijs krijgen en heel zwaar werk verrichten.

De plannen van de regering om deze kinderen van straatbeeld te verwijderen, zijn herhaaldelijk bekritiseerd door kinderrechtenactivisten.

Aan de andere kant verhindert de veiligheidsdienst van het regime de voortzetting van mensenrechtenactiviteiten op de strengste wijze, door arrestatie van de kinderrechtenactivisten, onder wie Sharmin Meymandinejad en veel anderen.