Veiligheidstroepen vallen vreedzame bijeenkomst bij de rivier Zayanderud in Isfahan aan

07 februari 2019

Veiligheidstroepen hebben een vreedzame bijeenkomst van honderden mensen aangevallen, onder wie leraren, in de buurt van de rivier Zayanderud in de centraal gelegen stad Isfahan.

De demonstranten waren in actie gekomen om de regering nogmaals te vragen af te zien van het afleiden van het water van de Zayanderud naar andere gebieden. Deze actie van het Iraanse regime heeft de rivier volledig drooggelegd.

Het water werd door de regering tijdelijk terug naar de Zayanderud geleid na honderden protesten van Isfahan-boeren die voor hun gewassen en levensonderhoud afhankelijk zijn van deze rivier. Video's op sociale media lieten zien hoe het water na ongeveer negen jaar weer onder de beroemde Khaju-brug stroomde, met mensen die zich verheugen rond de brug en één man die zelfs uit blijdschap de grond kuste.

De opening van het water in de Zayanderud is echter tijdelijk en vandaag zijn er protesteerders de straat opgegaan om te eisen dat het water weer permanent naar de rivier zou mogen stromen.

Uit het rapport blijkt dat veel van de demonstranten Isfahani-leraren waren die alle inwoners van Isfahan hadden gevraagd om deel te nemen aan de manifestatie. De foto's lieten hen zien met foto's van gevangenzittende leraren die hun vrijlating eisten.

Een Isfahan-demonstrant die foto's van twee vastgehouden leraren omhoog houdt.

De demonstranten scandeerden: "Geen land heeft ooit zo'n onrechtvaardigheid gezien", "Leraren zouden liever sterven dan met oneer overladen te worden", en "Onze vijand bevindt zich hier; ze liegen als ze zeggen dat het schuld van de VS is". Volgens rapporten, vielen de veiligheidstroepen de vreedzame bijeenkomst aan met traangas en pepperspray om de menigte te verspreiden. De demonstranten riepen in antwoord daarop: "Wees niet bang, we zijn allemaal samen" en "Wij zijn geen criminelen, maar leraren".