Vrouwelijke topscheidsrechter verbannen wegens wetenschappelijk onderzoek

Het persbureau ISNA meldt dat Aso Javaheri, een internationale Iraanse vrouwelijke voetbalscheidsrechter, uit de sport is verbannen wegens wat het noemde "onderzoek op het gebied van de sociologie van de sport" en "genderstudies en politieke economie in de sport".

Alireza Sohrabi, hoofd van de afdeling scheidsrechterszaken van de voetbalbond, was degene die Javaheri op de hoogte bracht van de beslissing. Het is vermoedelijk de eerste keer dat een speler, coach, scheidsrechter of manager waar ook ter wereld van voetbalactiviteiten wordt uitgesloten vanwege hun studierichting.

Dit is een duidelijke schending van het beginsel "Voetbal voor allen" van de wereldfederatie FIFA, en een schending van de bepalingen van de statuten van de FIFA om discriminatie uit te bannen.

Aso Javaheri is niet alleen een internationale scheidsrechter van het vrouwenvoetbal en zaalvoetbal, maar ook een voormalig speelster. Fans kunnen haar op Instagram vinden als bergbeklimster, bedwingster van de hoge toppen van Iran, en milieuactiviste.

Javaheri, geboren in februari 1987 in Sanandaj, is van Koerdische afkomst en heeft naast voetbal en bergbeklimmen een universitaire opleiding gevolgd. Zij is gepromoveerd in economische sociologie en ontwikkeling en heeft onderzoek gedaan op het gebied van sportsociologie, stedelijk onderzoek en politieke economie.

Een van Javaheri's belangrijkste artikelen werd gepubliceerd in januari 2020: een artikel met de titel "Political Economy of Football in the Age of Neoliberalism", dat ging over de relatie tussen politieke macht en sport en "de politisering van het voetbal".

Javaheri heeft ook in de media gewerkt, als onderzoekster en als journaliste. Haar geschriften sluiten meestal aan bij haar specialisatiegebied onderwijs, zoals bijvoorbeeld het artikel "Iranian Clubs Wandering in State Ruins". Ze heeft ook artikelen geschreven over genderongelijkheid in de vrouwensport voor de krant Hamshahri.

Tenslotte is Javaheri een van de bekendste vrouwelijke voetbalscheidsrechters van Iran. Twee rondes als scheidsrechter in de finales van de Iraanse vrouwenvoetbalcompetitie en het scheidsrechteren in het Kafa-toernooi van 2019 in Oezbekistan en Tadzjikistan behoren tot de hoogtepunten in haar carrière tot nu toe.